Τον Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις για ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ
Στις κρίσιμες συναντήσεις του Σεπτεμβρίου με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να τεθούν τα θέματα που έχουν ανακύψει μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος • Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη τόσο για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ όσο και τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
Ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την πώληση του 17%, αφήνοντας εκ νεόυ αιχμές κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιστιόρλα, παρότι η κυβέρνηση και ο ίδιος, ως μέλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έχει υπογράψει περί του αντιθέτου.
«Δεν είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξη στο ΑΠΕ. «Εδώ έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας, πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ» είπε ο υπουργός.
Ωστόσο η πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε τον Μάιο 2016, με τους εκπροσώπους των θεσμών .
Ερωτώμενος για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στις γνωστές του δηλώσεις ότι « ο κ. Πιτσιόρλας δεν είναι αρμόδιος να ασκεί πολιτική. Πρέπει να εφαρμόζει εντολές. Θεωρώ ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί » είπε.
Οι συνεχείς αιχμές του κ. Σκουρλέτη κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και οι θέσεις που διατυπώνει για τη ΔΕΗ, απόψεις που συμμερίζονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να απασχολήσουν το κυβερνητικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς στο ραντεβού του Σεπτεμβρίου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Αποκοπές ρεύματος
Υπονοούμενα και για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη άφησε ο υπουργός κ. Σκορυλέτης, με αφορμλή τις αποκοπές ηλεκτροδότησης λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριαμών. Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να μην εντάσσει στη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, όσους σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους αφού προηγουμένως έχει γίνει διακοπή της σύνδεσης, ο υπουργός συνέστησε «προσοχή» στη ΔΕΗ.
«Η εταιρία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις κινήσεις της, έτσι ώστε να μην ακυρώσει αυτήν την πολύ σωστή ρύθμιση που έγινε μέσα από τις 36 δόσεις. Δηλαδή, δεν μπορεί από την μια να έχεις μια πολιτική που πραγματικά να ανακουφίζει, να διευκολύνει τη ρευστότητα της ίδιας της εταιρίας από τη στιγμή που αρχίζει και εισπράττει ανεξόφλητες οφειλές, και από την άλλη να πέσεις σε ένα μέτρο, το οποίο θα ακυρώνει τελικά τη λογική αυτή», δήλωσε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ από τις αρχές Αυγούστου έχει αυξήσει σημαντικά τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την ιλιγγιώδη άνοδο των απλήρωτων λογαριαμών ρεύματος που αγγίζουν πια τα 3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει παρατείνει ως τις 30 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των οικειοθελών ρυθμίσεων του χρέους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Για όσους όμως σπεύδουν να διακανονίσουν την οφειλή αφού έχει προηγηθεί αποκοπή της σύνδεσης, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι για να επανασυνδεθούν θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 30% της οφειλής και να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα σε 8 δόσεις το μάξιμουμ.
Τα μερίδια στην αγορά του ηλεκτρισμού
Oριακή ήταν η αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρισμού τον Ιούλιο, μετά από τη συνεχή άνοδο, της τάξης του 1% των μήνα, που παρουασίαζαν από τα τέλη του περασμένου χρόνου και μετά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) το μερίδιο των τρίτων προμηθευτών αυξήθηκε τον Ιούλιο μόλις 0,18% από τα επίπεδα του Ιουνίου, φθάνοντας συνολικά στο τέλος Ιουλίου στα 9,74% από 9,56% τον προηγούμενο μήνα.
Φαίνεται πως η εξαγγελία της ΔΕΗ για παροχή έκπτωσης 15% στους συνεπείς πελάτες, φρέναρε τις διαρροές, με αποτέσμα το μερίδιο της δημόσιας επιχείρησης στην αγορά να παραμείνει πάνω από το 90%, στο 90,26%.
Τα μερίδια των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ομίλων διαμορφώθηκαν στα :
• ΗΡΩΝ: 2,70%
• PROTERGIA: 2,34%
• ELPEDISON: 2,22%
• NRG Trading:0,73%
• WATT + VOLT: 0,54%
• VOLTERRA: 0,55%
• GREEN: 0,41%
Κοντά στην αποχώρηση η Socar από την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ
Με το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Socar από την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να φλερτάρει ο υπουργός Περιβάλλοντος • Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος για μία ακόμα φορά κράτησε σκληρή στάση απέναντι στην κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν.
Σχολιάζοντας το πρόβλημα που ανέκυψε, μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση που μειώνει τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι «Αν αυτό δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές, νομίζω ότι αρέσει στους Έλληνες καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις.» Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού ορισμένων εσόδων του ΔΕΣΦΑ, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, οδηγεί σε μικρότερη αύξηση των τελών χρήσης του αγωγού, σε σχέση με την αύξηση που αναμενόταν αρχικά. Η τροποποίηση αυτή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Socar, η οποία αν και δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, έχει αφήσει να διαφανεί η ενόχλησή της. Καλά πληροφορημένες πηγές δηλώνουν ότι πλέον έχει διακοπεί και η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της εταιρίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, ενώ στις 30 Αυγούστου λήγει η εγγυητική επιστολή που συνοδεύει την προσφορά. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι παραμένει σε ισχύ το αίτημα για την παράταση της εγγυητικής που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ η αζέρικη πλευρά πριν ξεσπάσει η κρίση.
Κύκλοι του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι αν η Socar αποσυρθεί, τότε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του Διαχειριστή θα κηρυχθεί άγονος και θα επαναπροκηρυχθεί, προσθέτοντας ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ευρωπαικές εταιρίες. Εκτιμούν δε ότι, η ΕΕ δεν θα φέρει προσκόμματα σε μία τέτοια εναλλακτική, ιδιαίτερα αν ο διαγωνισμός επαναλειφθεί με τους ίδιους όρους – πώληση του 66%, υπογραμμίζοντας με νόημα τα εμπόδια που έχει θέσει η ίδια η Κομισιόν στο deal με τους Αζέρους. Από την άλλη όμως πλευρά υπάρχει η «τρύπα» των 188 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις, όσο ήταν το ποσό που υπολόγιζε να εισπράξει από την πώληση στη Socar, ένα ζήτημα για το οποίο οι δανειστές θα ζητήσουν εξηγήσεις.