To Χάρβαρντ παρακολουθούσε τους φοιτητές του!

Την αποκάλυψη ότι το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παρακολουθούσε κρυφά περίπου 2.000 φοιτητές του σε 10 μαθήματα την περασμένη άνοιξη και τους φωτογράφιζε χωρίς να το ξέρουν, προέβη καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου την Πέμπτη, προκαλώντας σάλο στην κοινή γνώμη. 

Η φωτογράφιση των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίες, ήταν ένα πείραμα, ώστε να εξακριβωθεί η συμμετοχή τους στις τάξεις, παραδέχθηκαν επισήμως οι ιθύνοντες για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη το βράδυ. 

Η αποκάλυψη έγινε από τον καθηγητή πληροφορικής Χάρι Λιούις, ο οποίος δήλωσε ότι έμαθε για το γεγονός από δύο μη τακτικούς συναδέλφους του και στη συνέχεια ρώτησε σχετικά τη διοίκηση. Ο ίδιος δηλώνει πως κατανοεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, αλλά όπως έγραψε σχετικά στο blog του: «Απλώς επειδή μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να συγκεντρώσει πληροφορίες δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνει. Και εφόσον παρακολουθείς ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν εκ των προτέρων, πρέπει τουλάχιστον να τους το πεις μετά». 

Η πρόεδρος του Χάρβαρντ στην κλειστή συνάντηση που ετέθη το θέμα, δήλωσε πως το παίρνει «πολύ σοβαρά» και πως θα ορίσει επιτροπή για να το εξετάσει. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κάμερες εγκαταστάθηκαν σε ορισμένες αίθουσες την περασμένη άνοιξη, με σκοπό να μετρηθεί το κατά πόσο παρακολουθούν οι φοιτητές τα μαθήματα. Τραβούσαν μια φωτογραφία κάθε λεπτό και ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή, σκάναρε την εικόνα ώστε να καταμετρήσει τις κενές θέσεις και κατά πόσο άλλαζαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 

Έως την Τετάρτη κανένας φοιτητής του πανεπιστημίου δεν είχε ενημερωθεί ότι ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που φωτογραφήθηκαν, ενώ στο πανεπιστήμιο επικρατεί αναβρασμός. 

Από την πλευρά του πανεπιστημίου πάντως, υποστηρίζει πως δεν ενημερώθηκαν ούτε οι καθηγητές ούτε και οι φοιτητές, ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα της μελέτης. Επίσης, τονίζεται πως στόχος δεν ήταν να προσωποποιηθεί το ποιος έλειπε ή ποιος παρακολουθούσε ως προς τους φοιτητές, ή τους καθηγητές. 

Επίσης, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, οι εικόνες επρόκειτο να καταστραφούν, αφού μελετήθηκαν και αφού τα αποτελέσματα της μελέτης συζητήθηκαν με τους καθηγητές των οποίων οι τάξεις παρακολουθήθηκαν. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει, καθώς τελικά θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να κρατηθούν ως αντικείμενα περεταίρω μελέτης. 

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από το Χάρβαρντ σε συνέδριο, κατά το οποίο όμως δεν αποκαλύφθηκε από πού ή πώς συγκεντρώθηκαν οι φωτογραφίες.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό παρακολούθησης στο πανεπιστήμιο, μετά την αποκάλυψη εδώ και 1,5 χρόνο ότι η διοίκηση του Χάρβερντ είχε ψάξει τα e-mail χιλιάδων φοιτητών του.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα