Το Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης

Απάντηση στον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, ότι το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα ξεπουληθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος χώρος, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του. 

 

«Ο επίμονος επιστολογράφος κ. Κυρίζογλου επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στο θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Μεγ. Αλεξάνδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πράξει αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση των ομοϊδεατών του, της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να άρει την παραχώρηση.

Ο κ. Κυρίζογλου με περισσό θράσος φτάνει μάλιστα να απειλεί με κινητοποιήσεις των κατοίκων, ενώ γνωρίζει ότι αποτελούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η παύση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κυρίως επειδή δεν έκανε απολύτως καμία κινητοποίηση επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν υπήρχε πράγματι κίνδυνος ξεπουλήματος.

 

Ο θρασύτατος κ. Κυρίζογλου που τόσο κόπτεται για την τύχη των στρατοπέδων της πόλης, δεν είχε καμία αντίρρηση για τη συμφωνία του Δήμου Παύλου Μελά σχετικά με το ομώνυμο στρατόπεδο που ουσιαστικά οδηγούσε στην ιδιωτικοποίησή του και που μπορούσε να γίνει πρότυπο και για το στρατόπεδο Μεγ. Αλεξάνδρου.

 

Επικαλείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκανε κουρελόχαρτο τον πολεοδομικό σχεδιασμό το καλοκαίρι του 2014 και συμφώνησε με τους ομοϊδεάτες του Λαφαζανίδη και Μπουτάρη στο ξεδόντιασμα του Ρυθμιστικού, που δεν επέτρεπε την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών μονάδων υψηλού κινδύνου (μονάδες ΣΕΒΕΖΟ) στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και φυσικά δεν ενοχλήθηκε καθόλου όταν το Ρυθμιστικό δεν ψηφίστηκε μετά τις συντονισμένες ενέργειες των Μπουτάρη-Καλαφάτη-Σιμόπουλου.

 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ότι όλα τα στρατόπεδα και οι υπόλοιποι αδόμητοι χώροι που βρίσκονται στην ευθύνη όλων των δημόσιων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης πρέπει να χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι χώροι υψηλού πρασίνου, χωρίς καμία νέα δόμηση με κατάργηση του Ν. 2745/1999, με αξιοποίηση υπαρχόντων κτηρίων και απόδοση της διαχείρισής τους, ως χώρων υπερτοπικής σημασίας, σε μητροπολιτικό φορέα όπου συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη διάθεση οικονομικών πόρων από την κυβέρνηση.

Ζητά τίποτα από αυτά ο κ. Κυρίζογλου; Όχι βέβαια. Αντιθέτως, ο κ. Κυρίζογλου μιλάει γενικώς «για περιβαλλοντική βελτίωση και αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη» και θυμάται τις δηλώσεις Καραμανλή ότι «τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των κατοικημένων περιοχών πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για δημιουργία χρήσεων κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών», διατυπώσεις δηλαδή που χωράνε τα πάντα και, κυρίως, πολύ τσιμέντο.

 

Η περιβαλλοντική ευαισθησία, κ. Κυρίζογλου, δεν εξαντλείται στο να κουτσουρεύει κανείς τα δέντρα που κάνουν σκιά στους δρόμους. Η περιβαλλοντική ευαισθησία αφορά κυρίως σε ζητήματα, όπως στην περιβαλλοντική ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των κατοίκων σε πράσινο.

 

ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr