Το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων -Τι θα ισχύει με τις μειώσεις εισφοράς αλληλεγγύης, ασφαλιστικών εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Χέρι-χέρι πάνε οι μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που προετοιμάζουν το επιτελείο του Μαξίμου, η Επιτροπή Σοφών και το υπουργείο Οικονομικών.

Η σχετική τοποθέτηση, που έκανε ο Χ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Nicosia Economic Congress, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί «πυρετός» γιατί από τη μια καταγράφουν τις επιπτώσεις της πανδημίας κι ετοιμάζονται για διορθωτικές κινήσεις ή νέες παρεμβάσεις κι από την άλλη προετοιμάζουν το δημοσιονομικό πλάνο της επόμενης ημέρας, παρά το ότι παραμένει άγνωστος «Χ» ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρχει το 2021.

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι τα παζάρια για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα «κουμπώσουν» με τις αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες, που θα ισχύσουν για όλα τα κράτη- μέλη την επόμενη χρονιά. Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι το βάθος της ύφεσης στους μεγάλους «παίκτες» της Ε.Ε. και η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων που θα φέρει το 2021 η «βύθιση» των εταιρικών κερδών, απομακρύνουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η διατήρηση ενός «χαλαρού» δημοσιονομικού πλαισίου θα διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας για το 2021, ωστόσο αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο επ’ ουδενί συνεπάγεται δημοσιονομικό «ξεχείλωμα». Με αυτό το δεδομένο, το πλάνο των ελαφρύνσεων θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, έτσι ώστε το φετινό έλλειμμα να παραμείνει παρένθεση και μόνο.

Επιταχύνεται η μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το πρώτο «ψαλίδισμα» έγινε ήδη από την 1η Ιουνίου και αυτή η μείωση των εισφορών κατά 0,9% έχει κόστος 123 εκατ. Ευρώ. Ο σχεδιασμός για το 2021 προβλέπει διπλή μείωση, δηλαδή αντί να εφαρμοστεί το αρχικό πλάνο για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,09%, το «ψαλίδισμα» να φτάσει στις 2 μονάδες. Το κόστος δεν είναι αμελητέο και υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. Ευρώ, αν και θα πρέπει να επανυπολογιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην απασχόληση. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει τη σύμφωνη γνώμη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς σε αντίθεση με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων, έχει οριζόντια εφαρμογή.

Για τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Πριν από την πανδημία, στο ΓΛΚ εργάζονταν πάνω σε σενάρια για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών. Τα σενάρια αυτά θα επανεξεταστούν, με στόχο το «ψαλίδισμα» της εισφοράς κατά 30%. Σε ετήσια βάση, η οριζόντια μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% θα φέρει φορολογική ελάφρυνση ως 200 ευρώ για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 330 εκατ. Ευρώ.

Τι γίνεται με την μείωση του ΕΝΦΙΑ
Αναβολή λόγω κορωνοϊού πήρε και η β’ φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η εξίσωση δυσκολεύει, καθώς προστίθεται η παράμετρος των αντικειμενικών αξιών, σε συνθήκες black out στην οικοδομή. Το «κλειδί» ήταν η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, με προσδοκώμενο όφελος 500 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική επιλογή για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, με ελάφρυνση των ιδιοκτητών κατά περίπου 200 εκατ. Ευρώ.



Πηγή: iefimerida.gr