Το προσφυγικό δεν επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

Οι κρατήσεις από τη Γερμανία κινούνται στο επίπεδο του 2015. Το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικότερο κριτήριο για τους τουρίστες απ’ ότι το προσφυγικό.

ΦΩΤΟ: KOUPARANIS

ΦΩΤΟ: KOUPARANIS

Περίπου 10.000 εκθέτες από 187 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στη φετινή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο. Η παγκοσμίως σημαντικότερη στο είδος της έκθεση συνιστά το βαρόμετρο του κλάδου για την τουριστική πορεία της χρονιάς. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των γερμανών τουριστών που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα θα κυμανθεί περίπου στο επίπεδο του 2015, δηλαδή στα 2,8 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, η προσφυγική κρίση δεν φαίνεται να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Αποφασιστικό κριτήριο η ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV) το διάστημα αυτό επικρατούν δύο τάσεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. «Ενώ», όπως διαπιστώνει «πολλοί προορισμοί σημειώνουν μια αισθητή άνοδο των κρατήσεων από τη Γερμανία, για ορισμένους άλλους επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα. Αυτή σχετίζεται – λόγω των πρόσφατων φριχτών γεγονότων – συχνά με το ζήτημα της ασφάλειας του προορισμού». Συγκεκριμένα, χώρες όπου σημειώθηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία. Στο τέλος Ιανουαρίου οι κρατήσεις για αυτές τις χώρες ήταν τουλάχιστον κατά 40% μειωμένες απ’ ότι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ο κ. Φίμπιχ δεν αποκλείει όμως η εικόνα να αλλάξει προς το καλύτερο σε περίπτωση που σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ασφάλειας.

Από αυτή την εξέλιξη επωφελούνται κυρίως προορισμοί στη Δυτική Ευρώπη. Η Πορτογαλία σημειώνει μια αύξηση των κρατήσεων της τάξεως του 20% από τη Γερμανία, οι Κανάριοι Νήσοι 21%, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η υπόλοιπη Ισπανία 4%, η Ιταλία 6% και, ας σημειωθεί, η Βουλγαρία 9%. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εκτός Ευρώπης – σημαντική άνοδο καταγράφεται για τις χώρες της Καραϊβικής και κυρίως για την Κούβα την οποία θα επισκεφτούν φέτος 46% περισσότεροι Γερμανοί σε σχέση με πέρυσι. Όπως λέει χαριτολογώντας ο κ. Φίμπιχ, «πολλοί θέλουν να τη δουν πριν την εποικίσουν τουριστικά η ΗΠΑ».

Η Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με το 2015

Αλλά τι γίνεται με τον τουρισμό στην Ελλάδα; Θα επιδράσει αρνητικά η προσφυγική κρίση; Η απάντηση του Νόρμπερτ Φίμπιχ προς τη Deutsche Welle είναι σαφής: «Όχι. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα δεν διαπιστώνουμε κάποιες σημαντικές συνέπειες λόγω του προσφυγικού ζητήματος». Τουριστικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν την τουριστική αγορά της Γερμανίας διαβεβαιώνουν όμως ότι ως και τον Ιανουάριο ακόμη οι κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς ήταν αισθητά χαμηλότερες απ΄ ότι πέρυσι. Από τον Φεβρουάριο όμως και μετά η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Όπως πιθανολογείται, αιτία για τη θετική εξέλιξη ήταν η εντύπωση που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη της Γερμανίας ότι το προσφυγικό δεν έχει επιπτώσεις για την ασφάλεια της χώρας.

Όπως διαβεβαιώνει στη Deutsche Welle ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικού Τουριστικού Κλάδου (BTW), Μίχαελ Φρέντζελ, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους γερμανούς τουρίστες. Με βάση των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα πρέπει να αναμένεται άνοδος. Αυτό αφορά κυρίως «τα νησιά τα οποία σχετίζονται σε μικρότερο βαθμό με το προσφυγικό δράμα, εκεί εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τη Γερμανία». Αυτό ισχύει προπαντός για προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, όχι όμως για τη Λέσβο και τη Σάμο. Πρώτες πληροφορίες που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ακόμη, λένε, ότι, παραδόξως, και οι κρατήσεις για την Κω κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

«Διατηρήστε το Σένγκεν»

Ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό στην Ευρώπη είναι η διατήρηση της ελεύθερης διακίνηση. Ο περιορισμός και πολύ περισσότερο η κατάργηση αυτής της ελευθερίας θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό. Με κατηγορηματικό τρόπο ο Μίχαελ Φρέντζελ απορρίπτει εκ μέρος του τουριστικού κλάδου της Γερμανίας σκέψεις για κατάργηση του Σένγκεν ή το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα: «Ως τουριστικός κλάδος έχουμε επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελεύθερη διακίνηση, από το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Ευελπιστούμε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά μήκος της βαλκανικής οδού θα έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα και ότι με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα αποκατασταθεί το Σένγκεν. Αυτό θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle