Το μεγάλο δίλημμα του Μαίου: Στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό;

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα θα βρεθεί η κυβέρνηση, εντός του Μαΐου, αν δεν έχει μεσολαβήσει μέχρι τότε συμφωνία με τους πιστωτές και εκταμίευση μέρους της δόσης: να κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό; Από την κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αν τεθεί τέτοιο δίλημμα, προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

 

Η τοποθέτηση αυτή είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, η καθυστέρηση πληρωμής ενός δανειστή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, σημαίνει πιστωτικό γεγονός και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί «οι δείκτες του ρολογιού θα αρχίσουν να τρέχουν με τρομακτική ταχύτητα».

 

Στην Αθήνα ούτε θέλουν να σκέπτονται πως θα βρεθούν μπροστά σε αυτήν την επιλογή, αλλά από την άλλη αναγνωρίζουν ότι χωρίς «φρέσκο» χρήμα η «βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά». Κοινή αίσθηση είναι πάντως ότι ο Απρίλιος μπορεί να βγει. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου».

 

Ταμειακά διαθέσιμα

Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τις δύο τελευταίες ημέρες, επικαλούμενα πηγές από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν οριστικά στις 12 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει δόση προς το ΔΝΤ που ανέρχεται σε 770 εκατ. Ανώνυμοι κυβερνητικοί παράγοντες πάντως επιβεβαιώνουν εμμέσως το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι «υπάρχουν χρήματα μέχρι τέλους του επόμενου μήνα».

 

Μοναδική ελπίδα για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους πιστωτές τη Μ. Εβδομάδα και στο διήμερο EuroWorkingGroup να υπάρξει θετική εισήγηση για το πακέτο των προτάσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση μέρους της δόσης.

 

Το ενδεχόμενο αυτό μόνο πιθανό δεν φαντάζει με τα υπάρχοντα δεδομένα. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο. Έστω και αν οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην πυροδοτήσουν το κλίμα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τα βήματα προόδου που γίνονται ή για την ακρίβεια που δεν γίνονται.

 

Οι πιστωτές θεωρούν ότι οι λίστες των Αθηνών είναι πρόχειρες, υπερτιμημένες και κυρίως χωρίς να περιέχουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η απογοήτευση των πιστωτών έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά αρνείται πεισματικά από την μία πλευρά να καταρτίσει έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό που θα δείχνει τα «κενά», αλλά και τους τρόπους που αυτό θα κλείσει.

 

Από τη δική της πλευρά η Αθήνα επιμένει ότι υπάρχει πρόοδος και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι είναι πολύ πιθανό ακόμη και την άλλη εβδομάδα να υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με απανωτές του δηλώσεις επιμένει σε αυτό το σενάριο. Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ο επικεφαλής του Euro-group Γ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει πως δεν βλέπει σύγκληση Euro-group την επόμενη εβδομάδα.

 

Να σημειωθεί ότι πιθανή εκταμίευση μέρους της δόσης μπορεί να έλθει μετά από απόφαση του Eurogroup, έστω και αν αυτή η συνεδρίαση είναι διά περιφοράς.

 

Τα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εν ολίγοις γνωστά. Ασφαλιστικό, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις. Και στα τρία ζητήματα καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει να βάζει «νερό στα κρασί της». Αξιωματούχοι που συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει άλματα, ερχόμενη σε ρήξη με το προεκλογικό τη πρόγραμμα, διαφορετικά η ρήξη με τους εταίρους είναι αναπόφευκτη».

 

«Βόμβα» από ΔΝΤ

Ενδεικτική του αδιεξόδου που υπάρχει είναι η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού να αποσύρει προσωρινά από την Αθήνα το προσωπικό του, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με Spiegel, «λόγω οργής για τη στάση της Αθήνας το ΔΝΤ αποφάσισε να ανακαλέσει προσωρινά το προσωπικό του από την ελληνική πρωτεύουσα».

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, επειδή η βαλίτσα των διαπραγματεύσεων φαίνεται να τραβάει, κρίθηκε ότι καλό θα ήταν το προσωπικό του ΔΝΤ στην Αθήνα να αφήσει τα πόστα του και να επιστρέψει. Από την την ελληνική πλευρά, πάντως, σημειωνόταν ότι «ήταν μία προγραμματισμένη αναχώρηση».

 

Πηγή: Ημερησία