Το Υπερταμείο στο στόχαστρο Γερμανών και δανειστών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ολόκληρος ο ελληνικός πλούτος, ακίνητα του Δημοσίου, ο ορυκτός πλούτος, τα ακίνητα των τραπεζών – μεταξύ των οποίων και όλα τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών που ακόμα αποπληρώνονται ή ρυθμίζονται – περιλαμβάνονται στο Υπερταμείο των 50 δις ευρώ, που θα συμβάλει στην αποπληρωμή του χρέους.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τόσο οι δανειστές, όσο και η Γερμανοί, θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο αυτού του ταμείου. Η πρώτη μάχη δόθηκε όταν γινόταν η συζήτηση για την έδρα του Υπεραταμείου. Γερμανοί και δανειστές πίεζαν ώστε η έδρα να μείνει στο Λουξεμβούργο ώστε να μπορούν να το ελέγχουν καλύτερα. Εκείνη η μάχη κερδήθηκε τότε και αποφασίστηκε η έδρα του Υπερταμείου να παραμείνει στην Αθήνα. Δεν έχει κλείσει όμως το θέμα του προέδρου. Οι ξένοι θέλουν δικό τους πρόσωπο στο πηδάλιο και πιέζουν προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει, φυσικά, να βάλει ένα πρόσωπο που θα μπορεί να το ελέγχει η ίδια. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η πρόταση παραμονής της έδρας του Υπεραταμείου στο Λουξεμβούργο προήλθε από εταιρεία πρόεδρος της οποίας δεν είναι άλλος από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Είναι άρα πολύ λογικό να ελέγχουν το Υπερταμείο δανειστές και Γερμανία. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ένας επίσης εκ των δανειστών που θέλουν τον έλεγχο για τον εαυτό τους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πρόεδρο το Μάριο Ντράγκι, μπορεί εύκολα να το συνδυάσει αυτό με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΚΤ και γερμανικής κυβέρνησης γύρω από το ποιος θα καθορίζει – και θα παίζει το σημαντικότερο ρόλο για – την οικονομική πολιτική των χωρών της Ευρωζώνης.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Υπερταμείο, στο οποίο θα βρεθούν και τα ενυπόθηκα δάνεια των Ελλήνων δανειοληπτών και τα ακίνητα που αγόρασαν με αυτά τα δάνεια, είναι ακόμα ένα μέρος αυτής της διαμάχης μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας. Και είναι λογικό να είναι γιατί, όποιος ελέγχει το Υπερταμείο των 50 δις ευρώ, θα ελέγχει τον όλο τον πλούτο της χώρας και θα καθορίζει ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις, μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις, τα πάντα όλα. Κι όταν μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου το εποφθαλμιούν γερμανικές εταιρείες (τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα πήρε ήδη η γερμανική Fraport), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το μέγεθος του παιχνιδιού που παίζεται στη πλάτη μας.

Μέσα σε αυτό το πλούτο λοιπόν, περιλαμβάνονται και τα ακίνητα των δανειοληπτών. Όλες οι δανεικές συμβάσεις που αφορούν σε ακίνητα μεταφέρονται βάσει του ιδρυτικού νόμου του Υπερταμείου, στη περιουσία του, η οποία θα πάει για ξεπούλημα. Γι αυτό οι τράπεζες έχουν επιδοθεί εδώ και πολύ καιρό σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν με απειλητικά μηνύματα τους δανειολήπτες να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά του. Θέλουν να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν σε όσο διάστημα απομένει μέχρι την ίδρυση του Υπερταμείου.

Γι αυτό λοιπόν η κόντρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απλά το δέντρο μέσα στο δάσος, το οποίο είναι το Υπερταμείο, η ελληνική περιουσία και τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Γι αυτό και οι πιέσεις των δανειστών για ζητήματα όπως ασφαλιστικό, φορολογικό, αγροτικό, δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά αντίθετα να ενταθεί σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Μεταξύ αυτών που θέλουν να έχουν λόγο στο πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του Υπερταμείου είναι και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ώστε αναλάβει ο ίδιος, δηλαδή το ΔΝΤ τα ηνία του νέου αυτού ταμείου. Αν η ελληνική πλευρά «επικρατήσει» σε αυτή την κόντρα, είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει κάπου αλλού.

Σ.Α. / Radio1d.gr