Το φως και η μυστική λειτουργία της επίφυσης (από το βιβλίο της Αντιγήρανσης του Π Μυλωνά)
Η επίφυση είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας του σώματος που σχηματικά θυμίζει κουκουνάρι, λόγος για τον οποίον η Θεία Ελληνική γλώσσα τον ονόμασε «κωνάριον», και πρόκειται για την μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα, δίνοντας της προηγμένες ικανότητες.Έχει το μέγεθος περίπου ενός μπιζελιού, βρίσκεται τοποθετημένη σε κάποιον θύλακα ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου και οι λειτουργίες της είναι πολύ σημαντικές ως προς την μεγάλη επιρροή που έχουν σε πολλά όργανα και αδένες του σώματος, αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος που δυστυχώς είναι ακόμη άγνωστες και αποτελούν αντικείμενο έρευνας.
Το κωνάριο, ο ενδοκρινής αυτός αδένας, παράγει την ορμόνη μελατονίνη (με μετατροπή της σεροτονίνης) κατ’ αναλογία με την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρά του. Ανάλογα με την παραγωγή αυτών και την ποσότητα τους, οι υπόλοιποι ενδοκρινείς αδένες λαμβάνουν χημικά σήματα που αφορούν στην λειτουργία τους.
Η μελατονίνη φαίνεται ότι είναι ένας γενικός αντιοξειδωτικός παράγοντας, που έχει δράση σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος εμφανίζοντας ανοσοενισχυτική δράση, επηρεάζει στον άνθρωπο την διαμόρφωση ύπνου/εγρήγορσης, τις εποχιακές λειτουργίες του, ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμός και τον βιορυθμό του.Η μελατονίνη παράγεται μεν στην υπόφυση, αλλά η έκκριση της αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι, δηλαδή όταν κοιμόμαστε, πράγμα που μας επαναλαμβάνει την ιδιαίτερη σημασία του ύπνου. Στα παιδιά και τους νέους η παραγωγή της μελατονίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 12 φορές, στους ενήλικες κατά 3 φορές, ενώ με το πέρασμα των χρόνων ελαττώνεται η παραγωγή της.
Η χλωρέλλα, η σπιρουλίνα, το σιταρόχορτο, ο κολίανδρος, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το μηλόξυδο ,η βιταμίνη C, όλα τα αλκαλικά τρόφιμα όπως είναι τα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα , το σκόρδο, το κριθαρόχορτο, το λεμόνι βοηθούν στην απασβεστοποίηση της υπόφυσης. Ο δεύτερος κανόνας , αφορά την «εκπαίδευση» του αδένα επίφυσης και περιλαμβάνει έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες και την έκθεση στο σκοτάδι , μόλις πέφτει η νύχτα. Ο περισσότερος κόσμος σήμερα περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα στα γραφεία, αποκομμένος από το φυσικό φως της ημέρας και τα απογεύματα-βραδινά, ζώντας παρέα με τεχνητό φωτισμό. Αποτέλεσμα , το ρολόι του σώματος αποσυντονίζεται δεν γνωρίζει πότε είναι μέρα και πότε ν΄χτα, αποσυντονίζοντας και τον αδένα επίφυση , ο οποίος εκκρίνει τη μελατονίνη. Έτσι εκτεθειμένοι σε μεγάλης φωτεινότητας τεχνητές πηγές φωτός κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, δυσκολεύουμε τόσο το σώμα μας , όσο και τον εγκέφαλο να μας πει εύκολα την καληνύχτα. Την κατάσταση επιβαρύνουν οι τηλεοράσεις, οι οθόνες των υπολογιστών και τα χίλια μύρια gadgets , τα οποία και έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η για αρκετή ώρα έκθεσή μας σε ένα αρκετά φωτισμένο δωμάτιο πριν το νυχτερινό ύπνο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της παραγωγής μελατονίνης κατά 99%.
Για τη μέγιστη παραγωγή μελατονίνης φροντίζουμε για την υγεία αποσκλήρυνση του αδένα επίφυση. Τον εκπαιδεύουμε εκτιθέμενοι στο φως της ημέρας –ήλιου με το πρώτο ξύπνημα για περίπου 20 λεπτά και ταυτόχρονα συνηθίζουμε να μας λούζει το σκοτάδι τη νύχτα.
(Από το βιβλίο της Αντιγήρανσης του Παναγιώτη Μυλωνά , εκδόσεις I Write https://iwrite.gr/bookstore/vivlio-antigiransis/ )
Yourhealthinyourhands.gr
Ο Παναγιώτης Μυλωνάς γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1959 και ζει στην Ξάνθη. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική και έχει τρία αγόρια, τον Βασίλειο, τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξιο. Έχει τελειώσει τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην ελληνική βιομηχανία, σε διευθυντικές θέσεις στους τομείς παραγωγής και marketing και είκοσι τρία χρόνια στο ελληνικό δημόσιο σε θέσεις προϊσταμένου τμημάτων και διεύθυνσης.
Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια γύρω από το management και έχει διδάξει management σε στελέχη επιχειρήσεων. Παρακολούθησε διαδικτυακά σεμινάρια Κυτταρικής Ιατρικής, με απόκτηση Πιστοποιητικών και δικαίωμα εγγραφής στη «Συμμαχία για την Υγεία» του πρωτοπόρου ερευνητή της Κυτταρικής Ιατρικής, Dr. Mathias Rath.
Εδώ και μερικά χρόνια, ασχολείται αποκλειστικά ως συγγραφέας – ερευνητής πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας. Το πρώτο του συγγραφικό έργο κυκλοφόρησε με τίτλο «Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι & Πραγματικότητα». Εκεί περιγράφονται οι μηχανισμοί του σώματος για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του stress, η χρόνια κόπωση, οι αϋπνίες, οι χρόνιοι πόνοι, η έλλειψη ενέργειας, η κατάθλιψη, οι φλεγμονές, οι υπογλυκαιμίες, ο υποθυρεοειδισμός, η ινομυαλγία, η πτώση του ανοσοποιητικού, καθώς και οι φυσικές λύσεις μέσω της ολιστικής αντιμετώπισης όλων των προηγούμενων συμπτωμάτων. Κριτικές και ανατροφοδοτήσεις αναγνωστών για το προαναφερθέν βιβλίο, άρθρα και βίντεο, στη σελίδα www.yourhealthinyourhands.gr.