Το ΔΝΤ απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για παράταση αποπληρωμής των δόσεων
Για άτυπη προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από Έλληνες αξιωματούχους ώστε να μετατεθεί η καταβολή των προγραμματισμένων για τον Μάιο δόσεων, κάνουν λόγο οι Financial Times, υπογραμμίζοντας την κάθετη άρνηση του Ταμείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση των δανειστών που τους δόθηκε είναι ότι είναι αδύνατος ο επαναπρογραμματισμός («no rescheduling was possible»), γεγονός που έπεισε την Αθήνα να μην κάνει και επίσημα αυτό το αίτημα.
Πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις δήλωσε πως η πρόταση ήταν «να ανασχηματιστεί το πρόγραμμα αποπληρωμών για το δάνειο του ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας έτσι στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει τα χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την πληρωμή της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποπληρώσει φέτος στο ΔΝΤ περισσότερα από 9 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του 2010, έχει εγκλωβιστεί εδώ και δύο μήνες σε αδιέξοδο με τους πιστωτές για την εκταμίευση των εναπομεινάντων 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα των 172 δισ. ευρώ, ώστε να καταβάλει αυτές τις πληρωμές.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά της χώρας. Η απάντηση που πήραν όμως ήταν πως δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός των πληρωμών, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις που έγιναν στις αρχές του μήναδείχνουν πως είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και παράλληλα να τηρεί τις πληρωμές του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές.
«Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι βέβαιοι εάν η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει τις πληρωμές του Μαΐου. Ακόμη κι αν τα καταφέρει όμως, δηλώνουν πως το θέμα θα φτάσει σε αποφασιστική καμπή τον Ιούνιο, πριν λήξουν οι πολύ μεγαλύτερες πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ», γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα.