Το Δημοτικό Άλσος Πεύκων αναβαθμίζεται…

♦ Υπό την άδεια και επίβλεψη του Δασαρχείου, και με σεβασμό στον μοναδικό χώρο πρασίνου, εξελίσσονται οι εργασίες κλάδευσης και απομάκρυνσης ξερών και σάπιων δένδρων για την ασφάλεια των επισκεπτών   

 

 

Ασφαλές, ανανεωμένο και απαλλαγμένο από κάθε εστία κινδύνου και ρύπανσης ετοιμάζεται να παραδοθεί στους επισκέπτες το Δημοτικό Άλσος Πεύκων στην περιοχή ΔΕΛΑΣΑΛ, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων κλάδευσης και απομάκρυνσης ξερών και σαπισμένων δένδρων, όπου οι μελετημένες εργασίες ακολουθούν ταχείς ρυθμούς.

Το Δημοτικό Άλσος της Δ.Ε. Πεύκων, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκτείνεται σε έκταση 19 στρεμμάτων και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο φυσικού περιβάλλοντος μεγάλης οικολογικής αξίας, με πυκνή και παραμεσογειακή βλάστηση. Ταυτόχρονα, εντός των ορίων του φιλοξενούνται έντονα στοιχεία της ιστορίας της περιοχής αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά της. Είναι ένας φυσικός παράδεισος που καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες πολίτες για περιπάτους και άθληση, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς και πεδίο όπου αναπτύσσονται φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις.

Με το πέρασμα του χρόνου το Δημοτικό Άλσος έχει καταστεί ιδιαίτερα πυκνό σε βλάστηση, με δέντρα πολλών ετών τα οποία έχουν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε πλάτος και σε ύψος, παρά τις διορθωτικές επεμβάσεις που έγιναν κατά διαστήματα από την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται κυρίως στο δίκτυο των χαραγμένων μονοπατιών που υπάρχουν στο χώρο, καθώς ο υπόλοιπος χώρος είναι δύσκολα προσβάσιμος εξαιτίας του υπορόφου που έχει αναπτυχθεί αλλά και της πυκνής βλάστησης των δέντρων και των πρεμνοβλαστημάτων τους.

Προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη, επισκέψιμη και ασφαλής όλη η έκταση του μοναδικής αξίας οικολογικού πνεύμονα της περιοχής, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με την Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε εργασίες κλάδευσης και απομάκρυνσης ξερών ή σαπισμένων δένδρων από το άλσος, τα οποία αποτελούσαν κίνδυνο για τους περιπατητές και τους επισκέπτες.

 

Με άδεια και επίβλεψη του Δασαρχείου

Μετά τις σχετικές άδειες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης (53053/14.9.2018 και 60414/4.10.18), εξειδικευμένα συνεργεία ανέλαβαν την υλοτόμηση και κλάδευση των επικίνδυνων δένδρων, με τις εργασίες να εξελίσσονται με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, συνολικά θα υλοτομηθούν 28 δένδρα (φτελιές, ακακίες, αριζόνες και δάφνες), «ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος θραύσης κλαδιών ή πτώσης τους κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και πρόκλησης ατυχήματος», όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Δασαρχείου. Μεταξύ αυτών κι ένα μόνο δένδρο εν ζωή, του οποίου η υλοτόμηση κρίθηκε «απολύτως αναγκαία» καθώς ο μεγάλος κορμός ήταν κεκλιμένος πάνω από το γήπεδο άθλησης του κοινού και οι κύριες ρίζες του βρίσκονταν εκτός εδάφους.

Έτσι, μετά τις κλαδεύσεις 85 μεγάλων διαστάσεων δέντρων που προηγήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Άλσους και στα πεζοδρόμια της οδού ΔΕΛΑΣΑΛ, την προηγούμενη κλαδευτική περίοδο στις αρχές του 2018, το διάστημα αυτό η Υπηρεσία Συντήρησης Πρασίνου πραγματοποιεί εξυγιαντικά κλαδέματα και κοπές ξερών δέντρων, απομάκρυνση των κλαδιών και των κορμών από το χώρο.

«Όλες αυτές οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν αφενός μεν στην ασφαλή περιήγηση των επισκεπτών του χώρου περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τις πιθανότητες πτώσης κλαδιών και δέντρων, αφετέρου, δε, στην εξυγίανση και διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης αυτού του ιδιαίτερου κάλους και οικολογικής αξίας φυσικού περιβάλλοντος. Με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, που πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη Της δασολόγου του δήμου Μαρίας Διαμαντοπούλου και του Δασαρχείου, το Δημοτικό Άλσος θα παραδοθεί στους επισκέπτες ανανεωμένο και ασφαλές, και θα παραδοθεί σε χρήση στους επισκέπτες σε λίγες ημέρες ανανεωμένο και ασφαλές», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος. Όπως εξηγεί, το ύψος των ξερών και σαπισμένων δένδρων σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα και εγκυμονούσαν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των περιπατητών, και προσθέτει: «Όλες οι εργασίες εκτελούνται με υποδειγματικό σεβασμό στον χώρο και το πράσινο, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για την υγεία των συστάδων του χώρου εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο αερισμό και φωτισμό με την απομάκρυνση ξερών και σάπιων κλαδιών».