Το ασφαλιστικό και τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης πηγαίνουν το 2015
Στο 2015 παραπέμπεται η επίλυση του ασφαλιστικού εφόσον η τρόικα εμφανίζεται πιο διαλλακτική και αναγνωρίζει ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυσή του.
Πάντως, όπως ανέφερε κοινοτικός παράγοντας, η Ευρωζώνη επιθυμεί στη νέα συμφωνία που θα υπογραφεί για την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή να συμπεριληφθούν όλα τα ζητήματα που για πολιτικούς ή άλλους λόγους δεν θα επιλυθούν στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.
Ο ίδιος παράγοντας υπογράμμισε ότι στις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οπως υποστήριξε, χθες συνεχίστηκαν στη διάρκεια της ημέρας οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, καταγράφηκε πρόοδος, αλλά όχι τέτοια που να ανοίγει ακόμη τον δρόμο για την ανακοίνωση ημερομηνίας επιστροφής του κλιμακίου.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο παράγοντα, η επιστροφή της τρόικας πλησιάζει, καθώς όλες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος πιέζει και συμφωνούν ότι η τρόικα δεν θα πρέπει να μείνει πολλές μέρες στην Αθήνα.
Σχετικά με τα «αγκάθια» τόνισε ότι τα περισσότερα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και υπάρχει κατανόηση από κοινοτικής πλευράς ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να συμφωνήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι διαφορές επικεντρώνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν είναι ικανοποιημένοι. Διατυπώνονται επίσης ενστάσεις αναφορικά με τη συμφωνία για τον διακανονισμό σχετικά με τις 100 δόσεις, κυρίως με το σκέλος που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν είναι στις προθέσεις της Ευρωζώνης το σενάριο μετάθεσης της συνολικής συμφωνίας για το 2015, η οποία θα πρέπει να κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, είτε με μορφή πλήρους απόφασης είτε με σαφέστατη παροχή εγγύησης προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονη χρονική δέσμευση για απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν, υπενθυμίζεται ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε τονίσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα» από την πλευρά των κρατών-μελών, «περιορισμένη βέβαια» υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Είχε σημειώσει επίσης ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του έτους, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της. Παράλληλα, είχε υπενθυμίσει ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το βασικό σενάριο εργασίας θα είναι η προετοιμασία μιας συμφωνίας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, όπως αυτή προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την προληπτική στήριξη χωρών. Θα έχει δηλαδή περιεχόμενο, όρους και εποπτεία. Το ποσό της πιστωτικής γραμμής θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση και γνωστοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.
Πηγή: Έθνος