«To αποτυχημένο πραξικόπημα ενισχύει τον Ερντογάν»
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενισχύει τη θέση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Μίχαελ Λίντερς μιλώντας στην Deutsche Welle. Πιστεύει πως μόνο τμήμα του στρατού συμμετείχε.
To πραξικόπημα των λίγων ωρών στην Τουρκία, που έμοιαζε λίγο με καλογυρισμένο θρίλερ, απέτυχε. Στρατιωτικοί παραδόθηκαν, μίντια και μεγάλο μέρος του κόσμου στάθηκε στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ποιός όμως θέλησε να κάνει αυτό το πραξικόπημα; Ο πολιτικός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα Εγγύς Ανατολής Μίχαελ Λίντερς μιλώντας στην Deutsche Welle, απαντά:
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές και τα κίνητρα των πραξικοπηματιών. Το βέβαιο είναι πως μόνο ένα τμήμα του στρατού προσπάθησε να κάνει το πραξικόπημα. Ωστόσο λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές».
Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά πως οι αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο Ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια, είναι πολύ απλοϊκή και δεν θεωρεί πως το συγκεκριμένο κίνημα διαθέτει την δύναμη μόνο του να κάνει ένα πραξικόπημα.
Κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα
Ωστόσο, ποιά μπορεί να είναι τα κίνητρα των πραξικοπηματιών;
«Πιθανό κίνητρο να είναι η δυσαρέσκεια μέρους του στρατού και μέρους του κόσμου για την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Στο επίκεντρο της κριτικής θα μπορούσε να είναι ο ολοκληρωτικός τρόπος διακυβέρνησης και η αυξανόμενη βία στην Τουρκία – τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι μάχες στα νοτιανατολικά της χώρας, οι μάχες στη Συρία. Πιθανότατα να υπήρχαν διαφορετικές γνώμες και ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Ερτντογάν που οι πραξικοπηματίες ήθελαν να κλείσουν. Όλα αυτά όμως είναι εικασίες και όχι ασφαλείς γνώσεις».
Ο Μίχαελ Λίντερς επισημαίνει πάντως πως οι σχέσεις του στρατού με τον Ερτνογάν είχαν βελτιωθεί μετά το πρώτο διάστημα ανάληψης της εξουσίας από το AKP το 2002 που σήμανε και τη μερική αποδυνάμωση του κραταιού τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν περιόρισε την εξουσία του στρατού ωστόσο διασφάλισε προνόμια στους στρατιωτικούς. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό το πραξικόπημα ήταν μια έκπληξη. Επιπλέον ήταν άσχημα σχεδιασμένο αφού οι πραξικοπηματίες δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα μίντια, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός πραξικοπήματος.
«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν θα καταφερθεί με μεγάλη σκληρότητα εναντίον των αντιπάλων του και όχι μόνο μέσα στο στρατό. Όποιος άσκησε κριτική στην κυβέρνησή του θα έχει να αντιμετωπίσει την υποψία της εσχάτης προδοσίας. Σίγουρα θα υπάρξει τώρα ένα κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία. Το πραξικόπημα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ολοκληρωτικής εξουσίας του Ερντογάν».
Πηγή: Deutsche Welle