Το 2017 αρχίζει το σαφάρι των δανειοληπτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Πρωτοχρονιά σήμανε όχι μόνο την έλευση του νέου χρόνου, αλλά και την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα funds, αλλά και σε δικηγορικές εταιρείες. Μεταβιβάσεις δανείων προς διαχείριση και πωλήσεις δανείων δρομολογούνται ήδη, καθώς οι τράπεζες ξεκινούν το τριετές πρόγραμμα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Προς το παρόν αναμένεται ακόμα η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων και κυρίως τι θα γίνει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι συμφωνίες. Στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναμένεται να περιληφθεί και η διάταξη που δεν πέρασε στον πτωχευτικό νόμο και αφορά την παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη των τραπεζών που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις δανείων, ξεμπλοκάροντας τη διαχείριση δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Δηλαδή η άφεση αμαρτιών για τις παρανομίες που θα κάνουν τα τραπεζικά στελέχη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η αδειοδότηση της KKR, που σύστησε κοινοπραξία με τη Eurobank και την Alpha Bank για τη διαχείριση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται η μεταβίβαση των δανείων 2-3 μεγάλων «κόκκινων» επιχειρήσεων.

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η λειτουργία της Aktua Hellas, κοινοπραξίας της ισπανικής Aktua με την Alpha Bank, με την οποία θα εγκαινιαστεί η διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταβιβαστούν στην εταιρεία προς διαχείριση «κόκκινα» στεγαστικά 500 εκατ. ευρώ, με στόχο μέχρι τα τέλη του έτους να έχουν μεταβιβαστεί επιπλέον στεγαστικά και καταναλωτικά ύψους 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τον νόμο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πωλήσεις έως 31/12/2017. Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τον SSM να ανακτηθούν οφειλές και να προχωρήσουν καταγγελίες δανείων και ένδικα μέσα κυρίως με στόχο να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά τους ανοίγματα από τα 28,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016 στα 19,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019.

Επίσης θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και με βάση τη μνημονιακή υποχρέωση, θα δημιουργηθεί μια δικτυακή πύλη για την παροχή δημοσιότητας για τους πλειστηριασμούς, η οποία θα συνδέεται με μια πλατφόρμα όπου θα πραγματοποιούνται δημοπρασίες. Το σύστημα θα εκδίδει, σε πραγματικό χρόνο, την υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, χωρίς να δημοσιεύσει την ταυτότητα του προσφέροντος ή του αριθμού των διαγωνιζομένων.

Αλλά παράλληλα εξελίσσεται και ο πόλεμος με τις εισπρακτικές εταιρείες. Οι οποίες τηλεφωνούν και απειλούν, τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους δανειολήπτες με εκφράσεις όπως «Θα σας κατασχέσουμε ό,τι έχετε. Να πληρώσετε άμεσα!». Σύμφωνα με μαρτυρίες από πρώην εργαζόμενους σε εισπρακτικές εταιρείες, στα γραφεία των δικηγορικών που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις υπάρχει εκπρόσωπος της τράπεζας. Βλέπει το ιστορικό των κλήσεων και όταν δεν οι υπάλληλοι δεν καλούσαν κάποιον συχνά, οι τραπεζικοί το επισήμαναν. Ο ρόλος των εισπρακτικών είναι να πιέσουν όλους όσοι δεν πληρώνουν τις δόσεις. Εκείνες αμείβονται με ποσοστά επί των εισπράξεων. Η πίεση εμφανίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η ευγενική μεν επικοινωνία αλλά πιεστικά επαναλαμβανόμενη. Το δεύτερο είναι οι αυθαίρετες απειλές για εισπρακτικά μέτρα (κατασχέσεις κ.λπ.) με στόχο τη δημιουργία φόβου. Το τρίτο, οι απαξιωτικές εκφράσεις στον ίδιο τον οφειλέτη. Φράσεις όπως «θα σας στείλουμε αύριο ειδοποιητήριο πλειστηριασμού ή κατάσχεσης»  είναι παντελώς αυθαίρετες και το χρονικό περιθώριο που τίθεται μπορεί να θεωρηθεί και απειλή» τονίζει ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, έμπειρος σε τέτοιες υποθέσεις. «Αν η τράπεζα αποφασίσει να κινηθεί νομικά, υπάρχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνει κλείσιμο του λογαριασμού, να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει πλειστηριασμός. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών όμως, μπορούν να γίνουν κινήσεις από τον οφειλέτη για να ανασταλούν οι διαδικασίες».

Πλέον το νομοθετικό πλαίσιο αυστηροποιείται με σκοπό να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία. Οι εισπρακτικές θα επιτρέπεται να επικοινωνούν μια φορά την εβδομάδα με τον οφειλέτη, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν. Αλλά αυτό θα ισχύσει όταν ψηφιστεί από την βουλή. Μέχρι σήμερα είναι πρόταση νόμου και δεν ισχύει.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, έχουν επιβληθεί σε εισπρακτικές πρόστιμα για παράβαση της νομοθεσίας που ανέρχονται στις 850.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια πληθαίνουν οι περιπτώσεις δικαίωσης δανειοληπτών που έχουν πέσει θύματα κυνηγητού. Μάλιστα, έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, όπως η 3428/2016 του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία οφειλέτης πέτυχε αποζημίωση 5.869 ευρώ. Η Alpha Bank είχε δώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην εταιρεία ενημέρωσης D MAN, χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ο εισαγγελέας Γ. Πέτρου ερευνά σειρά εταιρειών ως ύποπτων για διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, όπως η εκβίαση, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα αδικήματα που έχουν «δεθεί» είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα κι έχουν παραγραφεί.

«Βασιλιάς» των δικηγορικών που αναλαμβάνουν ενημέρωση οφειλετών είναι η εταιρεία των αδερφών Γιώργου και Μάριου Σιούφα, υιών του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ανάλογη δραστηριότητα εμφανίζουν αρκετές δικηγορικές εταιρείες, όπως η «Χαρακτινιώτης και συνεργάτες» και άλλες. Οι έξυπνοι, αυτοί δηλαδή που τρομοκρατήθηκαν και τους εκφόβισαν, διαπραγματεύονται. «Αν κάποιος δεν έχει χρήματα, εμείς δεν ξανακαλούμε» λέει ο Ιωάννης Χαρακτινιώτης. Αλλά λέει ψέματα και το ξέρει. Οι καταγγελίες αποδεικνύουν ότι τα τηλεφωνήματα είναι συνεχή ακόμα και στην εργασία κάποιου οφειλέτη και η πίεση ξεπερνάει τα όρια της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού.

Αλλά οι οφειλέτες δεν πρέπει να τους φοβούνται γιατί είναι θρασύδειλοι. Όταν έρχονται σε επικοινωνία να ζητάτε πάντα τα νομιμοποιητικά έγγραφα  που πρέπει να έχουν  και μετά την πρόταση τους εγγράφως και ζητήστε να μιλάτε πάντα με κάποιον δικηγόρο της εταιρείας σημειώνοντας και τον αριθμό μητρώου που έχει στον δικηγορικό του σύλλογο. Έτσι μπορείτε να καταθέσετε και μηνύσεις και ο εισαγγελέας θα χαρεί πολύ.