Το 2015 βρήκε την Ελλάδα στα λευκά

Στα λευκά «ξύπνησε» το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας την πρώτη ημέρα του 2015. Η επέλαση του χιονιά των προηγούμενων ημερών είχε ως αποτέλεσμα η φετινή Πρωτοχρονιά να είναι μία από τις πιο παγωμένες των τελευταίων 50 ετών, ενώ ειδικά για την περιοχή της Αττικής, όπως είπε στην «Κ» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, «η φετινή Πρωτοχρονιά ανταγωνίζεται, από πλευράς ψύχους, αυτές του 1983 και του 1992».

Μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να μην είχε χιονίσει έως χθες το απόγευμα, ωστόσο, σε βόρεια και ανατολικά προάστια «το έστρωσε», στη Βορειοδυτική Ελλάδα επικρατούσε ολικός παγετός και σε περιοχές από τη Μαγνησία έως και την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, κάτοικοι και επισκέπτες έζησαν ακόμη και χιονοθύελες.

Είκοσι ώρες συνεχούς χιονόπτωσης έντυσαν στα λευκά την Αρκαδία, αρκετά χωριά της οποίας παρέμεναν χθες το μεσημέρι αποκλεισμένα. Με 2.000 χιλιόμετρα καθαρά ορεινό οδικό δίκτυο και περισσότερα από 300 χωριά, «η Αρκαδία», όπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας, «το θέλει το χιόνι. Είναι ταυτισμένη με αυτό». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο ίδιος δεν θυμάται να έχει πέσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακούρα, ορισμένα χωριά, μεταξύ των οποίων η Αγριακόνα, η Βλαχοκερασία, οι Κολλίνες, περίπου δέκα χωριά του Φαλάνθου και τα Ανω Δολιανά, ήταν χθες το μεσημέρι αποκλεισμένα και γινόταν προσπάθεια από τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και δήμων να ανοίξουν οι δρόμοι, με δεδομένο ότι πρόκειται για χωριά με ξενώνες που περίμεναν επισκέπτες για την Πρωτοχρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι ξενοδόχοι από τα Ανω Δολιανά ανέφεραν στην Περιφέρεια ότι είχαν επισκέπτες που δεν μπορούσαν να φύγουν από την περιοχή λόγω της κακοκαιρίας. «Γιίνεται προσπάθεια έως το απόγευμα να έχουν ανοίξει όλοι οι δρόμοι», επισημαίνει ο κ. Γιαννακούρας, τονίζοντας ότι ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Αρκαδία χθες το μεσημέρι ήταν ο δυνατός αέρας που παρέσερνε το χιόνι, κλείνοντας ξανά τους δρόμους.

Περιορισμένη ορατότητα

Εως και ενάμιση μέτρο χιόνι στα ορεινά του Πηλίου και 20-30 εκ. εντός του Βόλου. Προβλήματα μετακίνησης των οχημάτων λόγω παγωμένων δρόμων μέσα στην πόλη. Χιονοθύελλες στα ορεινά, όπου η ορατότητα δεν ξεπερνούσε το μισό μέτρο. Χιόνι ακόμα και στη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Την εικόνα μιας «πρωτοφανούς σε έκταση και ένταση επέλασης του χιονιά στη Θεσσαλία» περιέγραφε στην «Κ» χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός. «Και συνεχίζει να χιονίζει…», τόνιζε. Σε όλη τη Θεσσαλία, 130 μηχανήματα επιχειρούσαν χθες να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο της περιφέρειας.

Ο ολικός παγετός ήταν ο μεγαλύτερος «εχθρός» των κατοίκων και της Δυτικής Μακεδονίας, σε πολλές περιοχές της οποίας η θερμοκρασία ήταν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Είναι ενδεικτικό ότι στην Κοζάνη η θερμοκρασία ήταν στους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού στα ορεινά έφτανε τα 20 εκατοστά. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, «ρίχνουμε αλάτι διαρκώς για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους δρόμους». Εως χθες το μεσημέρι, η Δυτική Μακεδονία δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ούτε είχαν αποκλειστεί χωριά λόγω της κακοκαιρίας.

Ελπίδες για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έφεραν στα Καλάβρυτα οι τελευταίες χιονοπτώσεις. Οπως μάλιστα ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, «το χιόνι είναι πολύτιμο για την τοπική οικονομία και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε επισκέπτες. Το χιονοδρομικό μας κέντρο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του και περιμένει τους λάτρεις του χιονιού, σκιέρ και επισκέπτες, για να το απολαύσουν και να ζήσουν μοναδικές στιγμές στις πλαγιές του Χελμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, φροντίζει, ώστε, οι δρόμοι να είναι ανοικτοί, ξεκινώντας από το βασικό οδικό δίκτυο και συνεχίζοντας στους εσωτερικούς δρόμους των χωριών. Οσον αφορά την έλευση επισκεπτών, σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη πληρότητα στα ξενοδοχεία, προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα καταλύματα για όσους αποφασίσουν να ανέβουν στα Καλάβρυτα.

 

Πηγή: Καθημερινή