Τιτλοποίηση Δανείων: Η απάτη του αιώνα
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα συστηματική τιτλοποίηση κόκκινων δανείων από τις Τράπεζες και πώλησή τους σε εταιρίες ειδικού σκοπού. Έως τώρα κάτι τέτοιο συνέβαινε με τα ενήμερα δάνεια και για πρώτη φορά συμβαίνει για τα κόκκινα.
Της ιστορίας αυτής έχει προηγηθεί ένα σχέδιο, το οποίο έχει λάβει σχεδόν ήδη την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται προς τις εταιρίες ειδικού σκοπού που θα αποκτούν τα δάνεια τιτλοποιημένα, τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι, εάν ένα κόκκινο δάνειο αξίας 100.000 ευρώ τιτλοποιηθεί μαζί με άλλα και πωληθεί σε εταιρία ειδικού σκοπού, το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυάται την αξία κτήσης του, η οποία βέβαια δεν θα είναι επουδενί 100.000 ευρώ αλλά ίσως στο 10 ή 20 ή κάτι άλλο % της αξίας του. Αυτό είναι το λεγόμενο Asset Protection Scheme (APS). Ωστόσο, το άκρως ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι τις εταιρίες ειδικού σκοπού τις συνιστούν ήδη οι Τράπεζες με άλλους οργανισμούς, όπως εν προκειμένω η PIMCO κ.α. εταιρίες διαχείρισης χρέους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Μα φυσικά, τα δάνειά μας, που τόσο καιρό παρακαλάμε για ένα κούρεμα και μία ανθρώπινη σε χρόνο κι επιτόκιο ρύθμιση, τα πωλούν οι Τράπεζες σε δικές τους εταιρίες σε ποσοστά που οι ίδιες αξιολογούν για κάθε δάνειο, δηλαδή στο 10 ή 20% ή 90% της αξίας τους, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εγγύηση ορίζει ότι εάν κι εφόσον οι εταιρίες ειδικού σκοπού που τα αποκτούν δεν τα εισπράξουν, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει λόγω της εγγύησής του την αξία κτήσης τους στην εταιρία ειδικού σκοπού!!!!! Αδιανόητο!!!
Πουλάει δηλαδή η Τράπεζα ουσιαστικά στον εαυτό της κόκκινα δάνεια ύψους 100 δις ευρώ πχ για μόλις 20 δις ευρώ ή για όσο άλλο η ίδια αξιολογεί την αξία κτήσης τους (η αξία κτήσης σχετίζεται με το τι θα εισπράξει με κέρδος αυτός που θα το αποκτήσει), κι εάν η θυγατρική της εταιρία που τα απέκτησε δεν τα εισπράξει, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα της καταβάλει 20 δις ευρώ.
Μιλάμε για την μπίζνα του αιώνα και την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους σε βάρος ενός ολόκληρου Έθνους!!! Της μπίζνας αυτής είχε προηγηθεί μία άλλη μπίζνα.
Η διάσωση των Τραπεζών τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, η κρατικοποίηση των μετοχών τους (όχι των Τραπεζών), το χάρισμά τους από τον Τσίπρα το 2015 για μόλις 4,5 δις ευρώ (ναι αυτές οι τράπεζες που δώσαμε 80 δις για να σωθούν και είχαν ενεργητικό 400 δις χαρίστηκαν από τον Τσίπρα για μόλις 4,5 δις ευρώ το 2015) σε ξένα απρόσωπα funds, τα οποία τώρα σπεκουλάρουν με θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών, που πλέον τους ανήκουν ανακεφαλαιοποιημένες με τα χρήματά μας, και αγοράζουν τα δάνειά μας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι εάν δεν τα εισπράξουν τα λεφτά, θα τους τα δώσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Και όλο αυτό συνοδεύεται με την αληθοφανή αλητεία της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ που γνωμοδοτεί ότι οι εταιρίες που κάνουν σπέκουλα στα δάνειά μας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν απολαμβάνουν Κρατικής Επιδότησης και νόμιμα μπορεί να γίνει αυτή η μπίζνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η μπίζνα υπογράφηκε από Τσίπρα και ήταν από τις άμεσες πρωτεραιότητες που έσπευσε να τακτοποιήσει η νέα Κυβέρνηση πριν το ταξίδι του νέου Πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο.
Πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για επενδύσεις.
Συνεπώς, όλοι αυτοί οι φιλελέδες που μας έλεγαν όσοι πήραν δάνειο ας τιμωρηθούν αφού δεν το πλήρωσαν θα πρέπει να νοιώθουν πολύ περήφανοι που το δάνειο του κάθε Έλληνα, αφενός το κάλυψαν ως κεφαλαιακή επάρκεια με 80 δις ευρώ Κρατικό χρήμα, αφετέρου θα πρέπει να αισθάνονται πολύ οικονομικά φιλελεύθεροι που τώρα για να το ξεφορτωθούν οι Τράπεζες το πωλούν σε θυγατρικές τους, οι οποίες αν δεν το εισπράξουν θα έχουν δικαίωμα να πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο στην αξία που το απέκτησαν.
Τίθεται, όμως, κι ένα σοβαρό ζήτημα απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου: η Τράπεζα που πωλεί ένα κατά πάσα πιθανότητα μη εισπράξιμο κόκκινο καταναλωτικό ή στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο (μη εισπράξιμο διότι ο οφειλέτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία ή γιατί η ασφάλεια της Τράπεζας είναι 2η ή 3η στην σειρά και δεν επαρκεί για την ικανοποίησή της) πώς το αξιολογεί στο 20 ή 30 ή 40% της αξίας του και το Ελληνικό Δημόσιο πώς εγγυάται αυτή την αξία που του ορίζει η Τράπεζα;
Ποιος από το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνει μία έκαστη αξιολόγηση για κάθε δάνειο;
Πώς είναι τόσο σίγουροι στο Ελληνικό Δημόσιο ότι τα funds που απέκτησαν τις Τράπεζες δεν θα πωλούν στις θυγατρικές τους εταιρίες ουσιαστικά μη δυνάμενα να εισπραχθούν δάνεια σε 40% ή 50% ή 90% της αξίας τους και η Τράπεζα θα αποκτά κέρδος 40% από κάτι που δεν θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ;
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορέσουν να κάνουν μία τέτοια ενδελεχή αξιολόγηση;
Προφανώς, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια αξιολόγηση και σκοπός κάποιων είναι να κάνουν την μπίζνα του αιώνα πάνω στην υποσαχάρια χώρα που λέγεται Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να κινηθούν νομικές διαδικασίες για την ακύρωση αυτής της αθλιότητας.
ΥΓ. Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα να αγοράσει τα δάνεια σε αξία κτήσης απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο και να αποπληρώσει ο οφειλέτης σε αυτό;
Τι νόμοι είναι αυτοί που εμπαίζουν λαούς και έθνη και ποδηγετούν την χώρα μας και τον λαό μας; Αυτή την ΕΕ θέλουμε;
danioliptes.gr – kelda.gr