Τις «πληγές» τους μετρούν οι κάτοικοι του Έβρου, περιμένοντας την καταγραφή των ζημιών
Τις “πληγές” τους μετρούν οι κάτοικοι στον Έβρο, περιμένοντας να αποτραβηχτούν τα νερά ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η στάθμη των νερών στην κοίτη του ποταμού Έβρου παρουσιάζει πτωτική τάση. Ωστόσο, η αποστράγγιση των υδάτων τόσο από τις κατοικημένες περιοχές, όπως τα Λαγυνά, όσο και από τις πλημμυρισμένες καλλιεργημένες εκτάσεις εκτιμάται πως θα πάρει χρόνο, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Οι κάτοικοι στον οικισμό του Πόρου, που είχε εκκενωθεί προληπτικά, επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται, μέρα με την ημέρα, και η ζωή στα Λαγυνά. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων σπιτιών στην πλαγιά του οικισμού περιμένουν και αυτοί την απομάκρυνση των νερών ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίας αποκατάστασης των ζημιών.
Οι καιρικές συνθήκες, το τελευταίο 24ωρο, λειτουργούν βοηθητικά ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση στη στάθμη των νερών, ενώ ευχή όλων των αρμόδιων παραγόντων αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι να μην υπάρξει επιδείνωση, με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων που υπάρχουν είναι πολύ περιορισμένες καθώς χρειάζεται υπομονή και χρόνος.
“Στην παρούσα χρονική στιγμή”, τόνισε, “δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, καθώς τα αναχώματα είναι ακόμα μέσα στα νερά και λασπωμένα και οι εκτάσεις πλημμυρισμένες. Πρέπει να αποτραβηχτούν τα νερά ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάστασή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας και οι τοπικές αρχές παραμένουν και ετοιμότητα και εγρήγορση”.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών κάνουν λόγο για 250.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει συνολικά σε όλον τον Εβρο. «Για πολλοστή φορά είμαστε θεατές στο ίδιο θρίλερ των πλημμυρών και πρέπει επιτέλους να γίνει σωστή διαχείριση των φραγμάτων στον Εβρο από τη βουλγαρική πλευρά», όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ομως, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από την Τουρκία. Ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Ερογλου σε δηλώσεις του καταλόγισε ευθύνες στις βουλγάρικες Αρχές, γιατί, όπως είπε, οι υπεύθυνοι δεν αφήνουν τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο στα φράγματα, προκειμένου να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.