Τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούν οι ηγέτες

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Μια φιλόδοξη προσπάθεια να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας παργκόσμια, ξεκίνησαν χθες οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.

Σε μια σειρά σύντομων εισηγήσεων στο ξεκίνημα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες των χωρών προέτρεψαν ο ένας τον άλλο να βρουν κοινά σημεία στις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία μακριά από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως ο κόσμος είναι σε «οριακό σημείο».
Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία μιας συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια, διαφαίνεται η μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποιας μορφής λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. «Αυτό που πρέπει να μας δώσει ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ότι αυτή είναι η στιγμή όπου θα αποφασίσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, είναι το γεγονός ότι τα έθνη μας μοιράζονται μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την πρόκληση αυτή και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εισήγησή του.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε ένα τεράστιο κέντρο συνεδριάσεων στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, με την συμμετοχή 195 κρατών.

Ορισμένα θέματα-κλειδιά, όπως η κατανομή του κόστους μιας αλλαγής σε ανανεώσιμες ενέργειες, αποτελούν πεδίο διαφωνιών.

Μια μεγάλη διαφορά στις συνομιλίες έγκειται στο ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στο κόσμο – και οι οποίες μαζί ευθύνονται για σχεδόν 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – συμφώνησαν το 2014 να συνεργαστούν για να αποδεσμευτούν από την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα, η κάθε χώρα με τον τρόπο της και τη δική της ταχύτητα.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα «έχουν καθορίσει από κοινού ότι είναι ευθύνη μας να λάβουμε δράση» είπε ο Ομπάμα μετά από συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της κορυφής. «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από κοινού αποστολή για την ανθρωπότητα» απάντησε ο Σι στη δική του εισήγηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στη σύνοδο κορυφής για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα φέρει πλησιέστερα μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα σ’ αυτόν τον αιώνα και «ισχυρή» χρηματοδότηση για αναπτυσσόμενες χώρες που προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.

Τις παραμονές του συνεδρίου, υπολογίστηκε ότι συνολικά 785.000 άτομα παγκόσμια έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις που υποστήριζαν την αλλαγή της κλιματικής πολιτικής διαμηνύοντας στους ηγέτες κρατών ότι “Δεν υπάρχει Πλανήτης Β” στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αποφασισμένοι να επιλύσουν τις διαφορές τους, ανώτατοι αξιωματούχοι των διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν τις εργασίες τους τη Κυριακή, μιά μέρα νωρίτερα από την επίσημη έναρξη του προγράμματος. Μετά από την παταγώδη αποτυχία της Κοπεγχάγης το 2009, και την οξύτητα των συνομιλιών τότε, οι μεγάλες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να εξομαλύνουν τις διαφορές που εμποδίζουν μια συμφωνία προτού φτάσουν στο Παρίσι.

Παρότι η σύναψη μιας συμφωνίας διαφαίνεται στον ορίζοντα, άλλο τόσο φαίνεται ότι αυτή δεν θα είναι επαρκής για να εμποδίσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη από το να υπερβεί την αύξηση κατά 2 βαθμούς Κελσίου το επίπεδο θερμοκρασίας κατά την προ-βιομηχανική εποχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο