Τι συζήτησαν Τσίπρας – Μέρκελ για ελληνοτουρκικά και προσφυγικό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η συγκρουσιακή ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του με τη συνεχή αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και η πορεία του Κυπριακού ανησυχούν δεόντως το Μαξίμου και εντός αυτού του πλαισίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η αρχή έγινε με το τηλεφώνημα χθες το μεσημέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας επί ένα μισάωρο εξηγούσε στην κ. Μέρκελ την κατάσταση αυτήν τη στιγμή στις σχέσεις των χωρών, με την Αθήνα να επαναλαμβανει τη θέση της ότι το μαναδικό ανοιχτό θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρυπίδας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή επικοινωνία δεν έγινε καμία αναφορά στην πορεία της αξιολόγησης και στο επικείμενο Eurogroup. Οι ίδιες πηγές δεν διευκρινίζουν αν ο κ. Τσίπρας ζήτησε κάτι από την κ. Μέρκελ, αλλά το τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελάριου αμέσως μετά στον Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσολάβησης του Βερολίνου. Προς ποία κατεύθυνση, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες ή ώρες.

Στο Κυπριακό πάντως χθες το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο την ουδέτερη ζώνη, υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του ΟΗΕ, αποφάσισαν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την εντατικοποίηση του διαλόγου, με κορύφωση το τριήμερο 9 με 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Αυτό σημαίνει πως Τσίπρας και Ερντογάν θα πρέπει μέχρι τότε να έρθουν πιο κοντά ειδικά σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων, με την ελληνική πλευρά να επιμένει πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί πριν από τη διεξαγωγή πολυμερούς και την Άγκυρα να επιδιώκει λύση πακέτο σε μία πολυμερή.

Στο προσφυγικό οι πονοκέφαλοι του Μαξίμου αφορούν κυρίως τη διαχείριση των 60.000ν προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλα τη χώρα, λόγω και της έλευσης του χειμώνα. Η Αθήνα θα ήθελε να αποσυμφορήσει τα νησιά αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και αυτό είναι ένα ακόμη θέμα στο οποίο θα μπορούσε να παρέμβει το Βερολίνο.

Πηγή: Ναυτεμπορική