Τι σηματοδοτεί το πρώτο deal για τα δάνεια των επιχειρήσεων
«Παράθυρο» για ριζική αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και για μια νέα ευκαιρία σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να επεκταθούν προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανοίγει με τη μεγάλη συμφωνία των Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit.
Η συμφωνία προβλέπει την ανάθεση σε ειδική πλατφόρμα, υπό τη διαχείριση της Pillarstone, της διαχείρισης χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών των δύο ελληνικών τραπεζών σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται αρχικά για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στη νέα προσπάθεια θα συμμετάσχει, πιθανότατα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.
Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.
Ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων σε επιχειρήσεων που έχουν μεν χρέη, μπορούν ωστόσο να ανακάμψουν μέσω μιας νέας χρηματοδότησης που θα τους δώσει την ώθηση να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και σε διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ετσι, γίνεται το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε business plans, μαζί με τη νέα διαχειρίστρια των δανείων τους KKR, ώστε να καταστούν βιώσιμες. Η ΚKR θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις αυτές και κυρίως στο management. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εφαρμογή ορισμένων από τις λύσεις που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά και η εταιρεία Μckinsey σε πρόσφατη μελέτη της. Δηλαδή, είσοδο εταιρειών διαχείρισης στο μετοχικό κεφάλαιο, ανάληψη του management, κεφαλαιοποίηση δανείων κ.λπ. Οι πρώτες εταιρείες που θα μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προέρχονται από το χώρο του τουρισμού, των κατασκευών και της βαριάς βιομηχανίας.Ησυμφωνία με την KKR που «ψήνονταν» εδώ και καιρό, είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο κι άλλων τέτοιων εταιρειών στην πολλά υποσχόμενη αγορά των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Και καθίσταται πλέον η μόνη λύση για επιχειρήσεις που αδυνατούν να «πάρουν μπρος» εξαιτίας του υψηλού δανεισμού τους και της αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους στις τράπεζες.
Η πλατφόρμα
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών δια της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών. Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι «η πλατφόρμα σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση.
Ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου της Eurobank, δήλωσε ότι «η πλατφόρμα με τις KKR, Pillarstone, EBRD και Alpha Bank θα προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις στρατηγική και τεχνική υποστήριξη καθώς και νέα χρηματοδότηση.
Ο Johannes P. Huth, Επικεφαλής της KKR Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση σε συνεργασία με τις Eurobank, Alpha Bank και EBRD, και προσδοκούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παράσχουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε ελληνικές εταιρίες.»
Ποια είναι η KKR
Η KKR αποτελεί κορυφαία διεθνή επενδυτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία μιας πλειάδας κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity), ενέργειας, υποδομών, ακίνητης περιουσίας, πιστωτικών κεφαλαίων και hedge funds.
Οι βάσεις
• Μπαίνουν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων σε επιχειρήσεων που έχουν μεν χρέη, μπορούν ωστόσο να ανακάμψουν μέσω μιας νέας χρηματοδότησης που θα τους δώσει την ώθηση να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και σε διατήρηση θέσεων εργασίας.
• Οι πρώτες εταιρείες που θα μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προέρχονται από το χώρο του τουρισμού, των κατασκευών και της βαριάς βιομηχανίας.