Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις Μετεγγραφές πριν συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό 2016

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετεγγραφές 2016 – 2017 | Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι φοιτητές για τις Μετεγγραφές πριν συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ο κάθε υποψήφιος φοιτητής πριν αρχίσει να συμπληρώνει το Μηχανογραφικό στου, θα πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή αν συγκεντρώνεις τα απαραίτητα μόρια προκειμένου να μετεγγραφείς σε μια Σχολή κοντά στον τόπο της κατοικίας σου.  Πιο συγκεκριμένα οι μετεγγραφές θα γίνονται με μοριοδότηση. Δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη ή πολύ πιθανή η μετεγγραφή του, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Για καθένα από τους παραπάνω λόγους και για μερικούς άλλους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Είσαι Υποψήφιος Πρωτοετής Φοιτητής 2016-2017;

Συνιστούμε στους υποψηφίους που για διάφορους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν σε μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί σε περίπτωση που δεν μετεγγραφούν (αφού υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί) θα είναι υποχρεωμένοι για τέσσερα χρόνια, αν θέλουν να συνεχίσουν, να φοιτήσουν στη σχολή όπου πέτυχαν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν 46 τμήματα Πανεπιστημίων και 33 ΤΕΙ μη αντίστοιχα, από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή μετεγγραφή εφόσον κάποιος εισαχθεί εκεί. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β’ 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β’ 639 21/4/2015.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ

Η χορήγηση μετεγγραφής σε φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια:

Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν):

  • μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως. Μόρια: 5
  • από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως Μόρια: 4
  • από 6.001 μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως Μόρια: 3
  • Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς Μόρια: 3
  • Μέλος πολύτεκνης οικογένειας Μόρια: 2
  • Μέλος τρίτεκνης οικογένειας Μόρια: 1
  • Αδελφός/ή φοιτητής σε άλλη πόλη Μόρια: 1
  • Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις Μόρια: 1
  • Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67% Μόρια: 1
  • Ορφανός/ή από τον έναν γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας Μόρια: 1

n Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Η σειρά προτίμησης και μόνο αυτή, σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκεντρώνεις, θα καθορίσουν τη σχολή στην οποία θα εισαχθείς. Θέτουμε τον αριθμό 1 στη σχολή που προτιμάμε από το σύνολο των σχολών δύο επιστημονικών πεδίων (μπορούμε να επιλέξουμε το πολύ δύο επιστημονικά πεδία). Θέτουμε τον αριθμό 2 στην επόμενη σχολή στην οποία θέλουμε να εισαχθούμε, αν τα μόριά μας δεν επαρκούν για την πρώτη μας επιλογή. Ομοίως συνεχίζουμε θέτοντας τους αριθμούς 3, 4, 5, … στις επόμενες προτιμήσεις μας. Προσέχουμε η αρίθμηση να είναι συνεχής χωρίς επαναλήψεις ή παραλείψεις αριθμών.

ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι αν δηλώσουν κάποια σχολή με καλύτερη σειρά προτίμησης, θα κάνουν την εισαγωγή τους ευκολότερη. Μεγάλο λάθος. Αν ένας υποψήφιος δηλώσει μια σχολή πρώτη και πάρει π.χ. 13.000 μόρια και κάποιος άλλος την ίδια σχολή τελευταία, πάρει 13.001 μόρια και δεν έχει καταφέρει να εισαχθεί σε άλλη, τότε αυτός που συγκέντρωσε έστω και 1 μόριο περισσότερο θα εισαχθεί, και ας είναι η τελευταία του προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έχει τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης. Αν και πάλι υπάρξει ισοβαθμία, λαμβάνονται υπόψη τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, και μόνο αν υπάρξει τελική ισοβαθμία, εισάγονται όσοι ισοβαθμούν.

Προσοχή: Ειδικά για τις στρατιωτικές σχολές, σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται ως τρίτο κριτήριο η σειρά προτίμησης.

Πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν τις σχολές κοιτάζοντας μόνο τα μόρια της περασμένης χρονιάς, αρχίζοντας από την πιο υψηλόβαθμη με φθίνουσα σειρά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το πόσο τους ενδιαφέρει η σχολή. Αν αυτό ήταν σωστό, θα τοποθετούσαμε τις σχολές με φθίνουσα σειρά και όλα τα Μηχανογραφικά θα ήταν ομοιότυπα.

Οταν δηλώνουμε τις προτιμήσεις, λαμβάνουμε υπόψη μόνο το πόσο μας ενδιαφέρει κάποια σχολή και όχι τα μόρια που χρειαζόταν πέρυσι.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» μια σχολή με λιγότερα μόρια για πολλούς μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια άλλη με περισσότερα μόρια. Στην πιθανή απορία κάποιων ότι δηλώνοντας κάποια που απαιτεί λιγότερα μόρια αποκλείουμε μια άλλη με περισσότερα, απαντάμε: μπαίνεις εκεί όπου πραγματικά επιθυμείς και συνειδητά αποκλείεις κάποια που δεν σου αρέσει, άσχετα με τα μόρια που έχεις.

Καλό θα ήταν να δείτε τις βάσεις μετά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, απλά και μόνο για να προβλέψετε σε ποιες σχολές έχετε ελπίδα να εισαχθείτε.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων οι επιτυχόντες σε μια σχολή εισάγονται υποχρεωτικά σε αυτήν και δεν μπορούν να επιλέξουν άλλη, έστω και αν συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα μόρια, εκτός βέβαια αν εγκριθεί η μετεγγραφή τους σε μια συγκεκριμένη σχολή.

Πηγή: Foititikanea.gr