Θρίλερ με το ρομπότ στον κομήτη -Αγωνία μετά την προσεδάφιση
Ιστορική από κάθε άποψη, η χθεσινή ημέρα στο κέντρο επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας έμελλε να εξελιχθεί από πανηγύρι σε ολονύκτιο θρίλερ, με τους επιστήμονες (και μαζί τους ολόκληρη την υφήλιο) να περιμένουν με κομμένη την ανάσα να διαπιστώσουν εάν το ρομποτικό όχημα «Philae» («Φιλαί» στα ελληνικά) κατάφερε όντως να «αγκιστρωθεί» πάνω στον κινούμενο κομήτη ή όχι.
Ηταν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) όταν το όχημα «Philae» έφτασε στην… Ιθάκη του, προσεδαφιζόμενο πάνω στο αφιλόξενο έδαφος του κομήτη «67P», έπειτα από μια διαστημική περιπλάνηση περίπου δέκα ετών και 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (σαν να λέμε 8.000 ταξίδια μετ’ επιστροφής στο φεγγάρι, με συνολικό κόστος κοντά στα 2 δισ. ευρώ). Η «Οδύσσεια του διαστήματος» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, με την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Rosetta» (μητρικού σκάφους του οχήματος «Philae»), έδειχνε να έχει φτάσει στον προορισμό της με επιτυχία.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, έγινε γνωστό ότι τα άγκιστρα-καμάκια του «Philae» δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα ολόκληρη η επιχείρηση να βρίσκεται κυριολεκτικάμ στον αέρα. Κάποιοι υποστήριξαν πως το όχημα αναπήδησε και κατάφερε να προσεδαφιστεί με τη δεύτερη προσπάθεια, αλλά κι αυτό κανείς δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει καθώς η επικοινωνία είχε χαθεί.
Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο κομήτης «67P» πάνω στον οποίο επιχείρησε να προσεδαφιστεί το «Philae» απέχει περίπου 510 εκατομμύρια χλμ. από τον πλανήτη Γη. Εχει διάμετρο τέσσερα χλμ., κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ./ώρα και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 70°C. Είναι κατάλοιπο από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, με ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών, και ίσως να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον… εαυτό μας ρίχνοντας φως στα άδυτα του σχηματισμού της ίδιας της Γης. Για τις όποιες απαντήσεις, οι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία το υλικό που θα συλλέξει το ρομποτάκι «Philae».
Ο λόγος για ένα όχημα με μέγεθος μικρού ψυγείου και βάρος περίπου 100 κιλών, εξοπλισμένο με κάμερες, υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες. Ειδικά οι τρεις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συλλογή πολύτιμου υλικού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το «Philae» μετά θα σταματήσει τη δουλειά. Εφοδιασμένο με ηλιακές μπαταρίες, το ρομποτικό σκάφος έχει αποστολή να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πειράματα πάνω στα δεδομένα που συνέλεξε και να στείλει αναλύσεις στη Γη μέσω του μητρικού σκάφους «Rosetta», που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και λειτουργεί ως αναμεταδότης.
Το «Philae» απελευθερώθηκε χθες το πρωί από το «Rosetta» και προσεδαφίστηκε πάνω στον κομήτη «67P» έπειτα από ελεύθερη πτώση διάρκειας περίπου επτά ωρών. «Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο Ζαν Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, προτού ακολουθήσει το θρίλερ με την τύχη των αγκίστρων.
Πηγή: Έθνος