«Θηλυκιά συμμορία» είχε ξετινάξει το ΙΚΑ εκδίδοντας παράνομα επιδόματα αναπηρίας

Κύκλωμα που είχε ξετινάξει το ΙΚΑ, χορηγώντας πλαστά πιστοποιητικά για τη λήψη επιδομάτων αναπηρίας, στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, με αρχηγό μία 50χρονη, εξαθρώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα είχε 50χρονη, ενώ ρόλους-κλειδιά είχαν 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α. , καθώς και 66χρονος καρδιολόγος, ο οποίος επίσης συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία

 

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 253 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν προνοιακά επιδόματα χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις

Το κύκλωμα χρέωνε τους «πελάτες» της από 1.200 έως 2.000 ευρώ, ενώ από την παράνομη δράση τους, εκτιμάται ζημία σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν σε κακουργηματικού χαρακτήρα απάτες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), μέσω της παραποίησης εγγράφων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Τα έγγραφα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι, με αρχηγικό μέλος 50χρονη, και σε «ρόλο – κλειδί» 53χρονο υπάλληλο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., είχαν συστήσει τουλάχιστον την τελευταία τριετία εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

 

Πως δρούσαν 

Οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».

Στη συνέχεια, η 50χρονη «αρχηγός», με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας την χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους πελάτες.

Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ένας «κύκλος εργασιών» τουλάχιστον διακοσίων πενήντα τριών (253) «πελατών», οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί. Οι τροποποιήσεις στις αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών γίνονταν στην περιγραφή της πάθησης, στη διάρκεια ισχύος της απόφασης και κυρίως στο ποσοστό της αναπηρίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία είχε ήδη αναπηρικό ποσοστό 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αυξήσει το ποσοστό σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από την κοινωνική πολιτική της χώρας (απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.).

Από την μέχρι τώρα έρευνα και ανάλυση 44 περιπτώσεων, η ζημία σε βάρος του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ. Ακόμη, οι φορείς στους οποίους, μέχρι σήμερα, εντοπίσθηκαν πλαστές αποφάσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι της Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αθηνών, Αχαρνών, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Πειραιώς, Νικαίας, Σαλαμίνας, καθώς και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Πειραιά.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης επικεντρωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όταν όμως αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό και να δημιουργούνται προβλήματα σε γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα μέλη της οργάνωσης άρχισαν τις «μεταφορές» των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων των παροχών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα την μετοίκηση των δικαιούχων σε άλλες περιοχές της Αττικής, προέβαιναν σε νέες αιτήσεις, κάνοντας χρήση των πλαστών υγειονομικών αποφάσεων. Για να αποδειχθεί η μετοίκηση, χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες κάποιο φυσικό πρόσωπο δήλωνε ψευδώς πως φιλοξενεί τους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αδελφών που ενώ διαμένουν στη Δραπετσώνα δήλωσαν ψευδώς ότι διαμένουν στην Αγία Παρασκευή, σε ίδια διεύθυνση με άλλες δύο ενδιαφερόμενες, τις οποίες φιλοξενούσε τρίτο φυσικό πρόσωπο κατά δήλωσή του.

Η εγκληματική οργάνωση, εκτός από την παροχή επιδομάτων πρόνοιας, δραστηριοποιούνταν επίσης στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για δικαστική χρήση. Θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση όπου η 50χρονη «αρχηγός» με τη συνδρομή 66χρονου καρδιολόγου, εφοδίασε κατηγορούμενο για υπόθεση πλαστογραφίας με ψευδή ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου αυτός να τύχει αναβολής για την εκδίκαση της υπόθεσης του. Ο καρδιολόγος συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και κατηγορείται για χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων ενώ δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Στο πλαίσιο ερευνών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία οκτώ δικαστικών λειτουργών, σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τεράστιος όγκος φακέλων, πιστοποιητικών, καρτέλες ενσήμων, πλαστές στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, σφραγίδες ονομάτων, σφραγίδα γνησίου φωτοαντιγράφου, βιβλιάρια ασθενείας και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών.

 

Επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

στην οικία του 59χρονου «μεσάζοντα», ένα όπλο και ένας πτυσσόμενος σουγιάς,
στην κατοχή της 77χρονης «μεσάζοντα», το χρηματικό ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ, και τρία (3) χαρτονομίσματα των πενήντα (50) ευρώ, προφανώς πλαστά,
στην κατοχή της 50χρονης «αρχηγού», του 84χρονου «μεσάζοντα», του 53χρονου υπαλλήλου του Ι.Κ.Α. και της 69χρονης «μεσάζοντα», συνολικά το ποσό των τριάντα ενός χιλιάδων εβδομήντα ευρώ (31.070).

 

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις 11/12/2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ’ όπου παραπέμφθηκαν στον 33ο Τακτικό Ανακριτή.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει προβεί μέχρι στιγμής στην ενδελεχή ανάλυση σαράντα τεσσάρων (44), από τις συνολικά 253, υποθέσεις κατάρτισης πλαστών αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας και όλα τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι Δήμοι και ασφαλιστικοί φορείς για τις δικές τους ενέργειες, ως προς την ανάκληση των χορηγούμενων επιδομάτων πρόνοιας και την είσπραξη των παρανόμως καταβληθέντων χρηματικών ποσών.