Θεσσαλονίκη: Χωρίς κολατσιό άφησαν εκατοντάδες άπορους μαθητές

Σε βαθύ ύπνο φαίνεται πως πιάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα της παροχής ενός μικρού κολατσιού στο σχολείο προς τις εκατοντάδες των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης.

 

Παρότι πρόκειται για μία από τις πλέον πολυδιαφημισμένες όσο και μεγάλης σπουδαιότητας κοινωνικές δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, που μετρά τρία χρόνια ζωής, για τη φετινή περίοδο δεν έχει καν αρχίσει να υλοποιείται, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ακάλυπτες οι ανάγκες πολλών παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Καλό Φεβρουάριο

 

Κατά τα πλέον αισιόδοξα σενάρια η διανομή του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές που υποσιτίζονται, καθώς τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους τούς στερούν ακόμη και τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα σνακ στο σχολείο, θα αρχίσει μέσα στον επόμενο μήνα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διαγωνισμός, που είναι αναγκαίος, για να υλοποιηθεί η δράση, βρίσκεται σε εξέλιξη μόλις αυτήν την περίοδο.

Η κατάθεση των προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ύψους περίπου 67.300 ευρώ, που προκηρύχθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης θα γίνει την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η διανομή του κολατσιού θα είναι δυνατόν να αρχίσει από την επόμενη ημέρα, καθώς προηγουμένως πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια του διαγωνισμού -άνοιγμα τεχνικών προσφορών, έλεγχος δικαιολογητικών, άνοιγμα οικονομικών προσφορών κ.ά.- μέχρι την τελική επιλογή του προμηθευτή που θα αναλάβει τη διαδικασία.

 

Ατυχείς Συγκυρίες

 

Τη βαθύτατη θλίψη της για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην παροχή του λεγόμενου δεκατιανού εξέφρασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, διαβεβαιώνοντας ότι από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον ανάλογη εξέλιξη.

Η ίδια πάντως σημείωσε με έμφαση ότι οι φετινές καθυστερήσεις οφείλονται σε σειρά κακών συγκυριών, που δεν επέτρεψαν στο δήμο Θεσσαλονίκης να αρχίσει εγκαίρως την παροχή του δεκατιανού στους άπορους μαθητές παρά τις για το αντίθετο προθέσεις του και παρά το σχεδιασμό που είχε γίνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικότερα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο, ζητώντας να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη του προγράμματος παροχής δεκατιανού ταυτόχρονα με την έναρξη του διδακτικού έτους. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυρία Γούλα, μέσα στο καλοκαίρι ήταν αδύνατον να τρέξει οποιοσδήποτε διαγωνισμός, καθώς ίσχυε απαγόρευση μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές.

Το θέμα κατατέθηκε προς συζήτηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ οι όροι του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος τότε ανερχόταν στο ύψος των περίπου 136.000 ευρώ, εγκρίθηκαν από την αρμόδια οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης στις 8 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, άλλαξε ο τρόπος διενέργειας των διαγωνισμών, που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης θεώρησαν ότι με το νέο σύστημα θα προκαλούνταν σημαντικές καθυστερήσεις και επέλεξαν να προχωρήσουν σε πρόχειρο διαγωνισμό με νέους όρους και χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Τελικά η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού έγινε με τραγικές καθυστερήσεις μόλις εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς.

 

Δεν έγινε η καταγραφή

 

Η κοινωνική δράση του δήμου Θεσσαλονίκης για την παροχή δεκατιανού, όταν αρχίσει να υλοποιείται, θα καλύψει τις ανάγκες 1.153 μαθητών. Στα παιδιά αυτά θα προσφέρεται είτε μία τυρόπιτα είτε ένα σάντουιτς με παραδοσιακά υλικά. Η διανομή του δεκατιανού θα γίνεται με απόλυτη διακριτικότητα, αφού πρωτεύων στόχος είναι η προστασία των μαθητών.

Ωστόσο ακόμη μέχρι και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης δεν έχουν κληθεί να προχωρήσουν στην αναλυτική καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Η καταγραφή κάθε χρόνο γίνεται έπειτα από επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Πέρυσι είχε προκύψει ότι περίπου 1.400 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποσιτίζονταν λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι οικογένειές τους. Τα σοβαρότερα προβλήματα είχαν καταγραφεί σε δημοτικά και γυμνάσιαλύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ 200 και πλέον μαθητές συγκεντρώνονταν σε ένα και μόνο σχολικό συγκρότημα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία