Θεσσαλονίκη: Την ένταξη του λιμανιού στους προορισμούς κρουαζιέρας προωθεί η ΠΚΜ

Την ένταξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς του τουρισμού κρουαζιέρας προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτελεί σταθμό σε ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Κωνσταντινούπολης.

 

Τις δυνατότητες αυτές, άλλωστε, ειδικά για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, επισημαίνει έρευνα του πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε σε 22 Περιφέρειες των Βαλκανίων.

 

“Θέλουμε να προωθήσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως προορισμό τουρισμού κρουαζιέρας ώστε να ενταχθεί στις θαλάσσιες ευρωπαϊκές διαδρομές. Παράλληλα μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας σε βαλκανικά προγράμματα θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια και χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών μας” σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Τζελίνα Μακραντωνάκη, με αφορμή την παρουσία της στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιτροπής Χωρών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώθηκε από το Δίκτυο των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), την Επιτροπή των Χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας (BBSRC) και την επαρχία της Αδριανουπόλεως.

Η κ. Μακραντωνάκη ανέφερε ότι χαρακτηριστικό στοιχείο της βαρύτητας που δίνει η Περιφέρεια στην προώθηση του παραπάνω σχεδίου είναι το γεγονός ότι η Κεντρική Μακεδονία ορίστηκε ως συντονίστρια της ομάδας τουρισμού της Επιτροπής Χωρών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας από τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ επίσημα μέλος έγινε τον Ιανουάριο του 2014.

“Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνίστρια δύναμη στον τομέα του τουρισμού και να επενδύσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στη διαπεριφερειακή συνεργασία και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων δράσης με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα»”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη εξετάστηκαν ζητήματα που έθεσε η τουρκική πλευρά και αφορούν τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τουριστικούς και επιχειρηματικούς λόγους.