Θεσσαλονίκη: Περιορισμένος αντίκτυπος στον τουρισμό προς την Κωνσταντινούπολη μετά την επίθεση
Πολύ περιορισμένες αλλά όχι ανύπαρκτες είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, σε ό,τι αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα προς τη γείτονα χώρα. Δεδομένου ότι κατά την τρέχουσα περίοδο τα ταξίδια αναψυχής των Βορειοελλαδιτών προς την Τουρκία είναι παραδοσιακά ελάχιστα, οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν προς το παρόν καταγράψει αξιοσημείωτες μεταβολές στο μεταφορικό τους έργο ή στις κρατήσεις. Ωστόσο, οι πρώτες ακυρώσεις ταξιδιών -αλλά και αιτήματα ξένων τουριστών για παράκαμψη της Κωνσταντινούπολης στις πτήσεις προς Θεσσαλονίκη μέσω ανταπόκρισης- είναι ήδη γεγονός.
“Για αύριο είχαμε ένα γκρουπ 40 ατόμων, που θα ταξίδευε από Θεσσαλονίκη για Κωνσταντινούπολη. Τελικά αποφάσισαν να μη φύγουν. Ακύρωσαν το ταξίδι λόγω των χτεσινών γεγονότων. Η εποχή είναι πάντως ήρεμη από άποψη κίνησης, αφού οι περισσότεροι ταξιδεύουν από τον Απρίλιο και μετά” σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Zorpidis Travel Services, Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ). ‘Οπως προσθέτει, γεγονότα όπως οι πολύνεκρες επιθέσεις που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις, ασφαλώς επιδρούν αρνητικά στον τουρισμό, γενικά προς την Ευρώπη.
Κατά τον τουριστικό πράκτορα Στέφανο Χατζημανώλη, της Silver Star Holidays, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, η κίνηση από Ελλάδα προς Τουρκίαείναι συνήθως ελάχιστη κι αυτό σώζει την παρτίδα σε ό,τι αφορά το έργο των ταξιδιωτικών πρακτορείων. “Δεν έχει καθόλου γκρουπ αυτή την περίοδο. Η κίνηση αρχίζει από την αργία της 25ης Μαρτίου και από το Πάσχα και μετά” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Σίμος Συμεωνίδης, ιδιοκτήτης και διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Simeonidis Tours, που πραγματοποιεί και τακτικά οδικά δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει ότι τα τελευταία δεν επηρεάστηκαν, καθώς οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά, το κάνουν για λόγους επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς (φοιτητές, επαγγελματίες, επιχειρηματίες), οπότε είναι δυσκολότερο για αυτούς ν’ αναβάλουν ένα ταξίδι, αφού οι υποχρεώσεις τους είναι ανελαστικές. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, “η περίοδος αυτή είναι νεκρή”, οπότε δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καταγραφεί κάποια ουσιαστική επίδραση στην κίνηση από Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει, σε έναν βαθμό, τις “διαδρομές” του εισερχόμενου στη Θεσσαλονίκη τουρισμού από άλλες χώρες μέσω αεροπορικών πτήσεων. “Περιμένουμε τον Μάιο ένα γκρουπ περίπου 40 Αμερικανών τουριστών, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν προς Θεσσαλονίκη με ανταπόκριση μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. ‘Ηδη επικοινώνησαν μαζί μας και μας ζήτησαν να αλλάξουν δρομολόγιο, ρωτώντας αν μπορούν για παράδειγμα να ταξιδέψουν προς Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου” επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συμεωνίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ