Θεσσαλονίκη: Οριακή αύξηση της ζήτησης κατοικιών το Μάιο
Ελαφρά αύξηση της ζήτησης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της έκδοσης των εφαρμοστικών εγκυκλίων για το φόρο υπεραξίας, η εκκρεμότητα επί των οποίων είχε βάλει στον πάγο την κτηματαγορά για περίπου τέσσερις μήνες.
Ωστόσο, μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για «ασπιρίνες» που δεν μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στην αγορά ακινήτων, η οποία έχει βυθιστεί σε βαθιά ύφεση εδώ και πέντε περίπου χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Γεωργάκος Property Managements, μέλος του δικτύου μεσιτών «NIRES», Κώστα Γεωργάκο, οι όποιες, λίγες, μεταβιβάσεις σημειώθηκαν το Μάιο ήταν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και αφορούσαν κατά 90% αγοραπωλησίες κάτω των 100.000 ευρώ, εκ των οποίων, μάλιστα, οι περισσότερες κάτω των 60.000 ευρώ για μικρά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες.
«Το βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου είναι ότι δεν κουνιέται φύλλο στα προάστια της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές όπως το Ρετζίκι, το Πανόραμα, παρότι οι τιμές των κατοικιών έχουν γκρεμιστεί και είναι μειωμένες έως και 60-70% σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο. Ενδεικτικά, σπίτι έξι ετών στο Ρετζίκι, 175 τετραγωνικών μέτρων, μένει απούλητο εδώ και τρία χρόνια, μολονόπ ο ιδιοκτήτης το προσέφερε στις 150.000 ευρώ, από 280.000 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή του, πριν από την κρίση. Επίσης νεόδμητο σπίτι στη δυτική είσοδο της πόλης, 111 τμ„ δεν μπορεί να πωληθεί ούτε στις 65.000 ευρώ, έναντι 180.000 ευρώ που πωλείτο αρχικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος και συμπληρώνει: «Είναι αστείο και μόνο το ότι συζητάμε για τις εγκυκλίους του φόρου υπεραξίας, είναι πραγματικά αδιανόητο ότι από την αρχή του χρόνου παρακαλούσαμε τους κυβερνώντες να κάνουν το αυτονόητο. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το μέτρο της μείωσης του φόρου μεταβίβασης είναι θετικό, πρόκειται για ασπιρίνη, όταν η κτηματαγορά χρειάζεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Αν δεν μπορούν να δώσουν κίνητρα, ας σταματήσουν τουλάχιστον να βάζουν εμπόδια στην αγορά ακινήτων. Εάν θέλουμε να διεκδικήσουμε πιθανότητες ανάκαμψης της κτηματαγοράς, πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η γενικευμένη φοροεπιδρομή, να αρθεί η αναστολή της ισχύος του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και να εξορθολογιστοΰν οι αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργάκος εκτιμά ότι είναι συντηρητικές οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 7,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
«Στην πραγματικότητα στο πρώτο τρίμηνο δεν υπήρχε αγορά λόγω του φόρου υπεραξίας. Είναι βέβαιο ότι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 15%», τονίζει.
Πρόστιμο σε μεσίτη
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, μέλος του οποίου είναι ο κ.
Γεωργάκος, επέβαλε το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ, σε μεσίτη που απέσπασε πελατολόγιο από συνάδελφο του. «Το πρόστιμο βεβαιώνεται απευθείας από την εφορία.
Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την αυξημένη παραβατικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι στη Χαλκιδική έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο της παραμεσιτείας, με διάφορους επιτήδειους που βάζουν καπέλο 20-30% σε ανυποψίαστους ξένους, κυρίως Ρώσους αγοραστές», επισημαίνει ο ίδιος.
Πηγή: Ναυτεμπορική