Θεσσαλονίκη: Δίχτυ προστασίας για τους σύρους πρόσφυγες
Πακέτο μέτρων για την προστασία των σύρων προσφύγων αναμένεται να κατατεθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δη μοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του οικείου Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, το οποίο προεδρεύεται από την επικεφαλής του συνδυασμού «Γειτονιές σε Δράση» Ελεάννα Ιωαννίδου.
Ηκατάθεση κοινών ψηφισμάτων για το θέμα των σύρων προσφύγων στα δημοτικά συμβούλια Θεσσαλονίκης και Αθηνών αποτελεί την πρώτη συμβολική κίνηση, με την οποία επισφραγίζεται η δικτύωση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών των δύο δήμων, την οποία ανακοίνωσαν χθες η Ελεάννα Ιωαννίδου και ο πρόεδρος του ΣΕΜ δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, παρέχοντας στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήδη, τα φθηνά ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι πλήρη από σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι πηγαινοέρχονται στα σύνορα, ψάχνοντας τρόπο για να μεταβούν σε άλλες χώρες. Τι θα γίνει όμως όταν τους τελειώσουν τα χρήματα ή εάν ακολουθήσει ακόμη ένα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων^ διερωτήθηκε η κ. Ιωαννίδου.
ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο ψήφισμα που θα κατατεθεί προς έγκριση στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης εκ μέρους του οικείου Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει συνάντηση με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, ώστε να συντονιστούν δράσεις για τη σίτιση και τη στέγαση των σύρων προσφύγων.
Ακόμη, θα προταθεί να γίνει συνάντηση με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα στέγασης των σύρων προσφύγων στους κενούς χώρους του Παπάφειου Ιδρύματος. Εξάλλου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης ζητά να προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμο Θέρμης, για να εξεταστούν οι δυνατότητες αποσφράγισης που ξενώνα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης στην πόλη μας, αλλά και στην προσπάθειά τους να μεταβούν στο εξωτερικό, ήδη μετρώντας αρκετά θύματα. Ζητούμε να εξαντληθεί κάθε νομική δυνατότητα, ώστε να τους επιτραπεί η νόμιμη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ζητήσουν διεθνή προστασία και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους μακριά από τη φρίκη του πολέμου. Για αυτούς που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας, ζητούμε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία ασύλου», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στο ψήφισμα που θα κατατεθεί από μέρους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται: «Ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να μεριμνήσουν για την επείγουσα στέγαση και σίτιση των προσφύγων πολέμου από τη Συρία, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και βρίσκονται στην πόλη μας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία προσφυγιάς, να συμβάλει άμεσα και αποφασιστικά στην επίλυση του θέματος και να ζητήσει από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΜ
Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών «αποτελούν τα εργαλεία, ώστε να εφαρμοστούν τοπικές πολιτικές αναχαίτισης του ρατσισμού».
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στη συγκρότηση ΚΕΜ προχώρησαν μόνο οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενώ και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο λειτουργούσαν μόλις επιπλέον δύο αντίστοιχα κέντρα στον Παύλο Μελά και στον δήμο Νεάπολης – Συκεών.
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι δήμοι που διαθέτουν ενεργά Κέντρα Ένταξης Μεταναστών δεν υπερβαίνουν τους πενήντα», ανέφερε από την πλευρά του ο Νικόδημος Μάινα Κινουά, μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης AS ΑΝΤΕ. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία της ένταξης δεν αφορά τόσο τους μετανάστες όσο τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες ως προς το πώς θα εντάξουν μια καινούργια ομάδα στους κόλπους τους».
Πηγή: Μακεδονία