Θεσσαλονίκη: Δεκτή η πρόταση Στ. Θεοδωράκη για Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ
Δεκτή έγινε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη ένα Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ.
Στη συνέχεια, μετά από πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τους πρυτάνεις των δυο Πανεπιστημίων, τον Περικλή Μήτκα από το ΑΠΘ και τον Αχιλλέα Ζαπράνη από το ΠΑΜΑΚ.
Στη συζήτηση πήραν μέρος και τα στελέχη του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, Τρύφων Τριανταφυλλίδης και Νίκος Μηλαπίδης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Εμείς με πολλή αγάπη για την πόλη, κάναμε μια πρόταση στον δήμαρχο, στη διοίκηση της ΔΕΘ και βέβαια στους δύο πρυτάνεις των μεγάλων πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Προτείναμε να γίνεται στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη ένα ευρωπαϊκό οικονομικό φόρουμ εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο να συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και βέβαια επιστήμονες και επαΐοντες, πάνω σε μια θεματολογία που θα έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια της πόλης. Έτσι πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να κάνει ένα ακόμη βήμα. Και να γίνει μια πόλη διαλόγου. Να απομακρυνθούμε από άλλες συμπεριφορές και να πάμε σ’ έναν μεγάλο διάλογο. Το έχουμε κάνει αυτό σε άλλα φόρουμ. Δηλαδή, συναντιέται η ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, σε διοργανώσεις διεθνών εντύπων – για παράδειγμα στον Economist- και δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε κι εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να το κάνουμε και είναι μια αφορμή η έκθεση, είναι μια αφορμή η παρουσία του Μπουτάρη, είναι μια αφορμή τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της Μακεδονίας και είναι σύμφωνη απ’ ότι έχω καταλάβει και η διοίκηση της διεθνούς έκθεσης».
Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης είπε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί είναι και μέσα στο πνεύμα της αναβάθμισης της εικόνας της πόλης, της διεθνοποίησης της πόλης και βεβαία αυτά τα θέματα τα οικονομικά, τα κοινωνικά είναι θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή διεθνώς είναι σ’ ένα σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, σχετικά με το πώς καταφέραμε μέχρι τώρα να διαχειριστούμε την κρίση και τις επιβολές των μνημονίων και πώς θα τα καταφέρουμε από εδώ και πέρα. Διότι κάναμε το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, όμως, έχει κι άλλα πολλά βήματα. Η όλη ιστορία της κρίσης θα απασχολεί τους επιστήμονες και τους πολιτικούς για πολλά χρόνια, μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα που πρέπει να βγούνε για το τι έγινε σωστά και τι δεν έγινε σωστά. Νομίζω, όπως είπε και πριν ο Σταύρος, ότι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την πόλη σαν μια πόλη διαλόγου, όπου βέβαια τον πρώτο λόγο θα έχουν τα πανεπιστήμια.Τα πανεπιστήμια είναι οι τροφοδότες των διαλόγων. Είτε είναι καθηγητές, είτε είναι φοιτητές, είτε είναι επιστημονικό προσωπικό. Προφανώς και οι πολιτικοί θα πουν την άποψή τους και όλο αυτό θα είναι εξαιρετικά καλό για να αναβαθμιστεί εν τέλει η εικόνα της χώρας. Εμείς, λοιπόν, αυτή την ιδέα, αυτή την σκέψη, θα την κουβεντιάσουμε με πολύ θετική ματιά».
Ο Πρύτανης ΑΠΘ Περικλής Μήτκας είπε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ευχαρίστως θα στηρίξει και με το επιστημονικό του δυναμικό, αλλά και με το φοιτητικό του δυναμικό οποιαδήποτε πρωτοβουλία, θα αναδείξει το κύρος της πόλης και θα δώσει τη δυνατότητα, την ευκαιρία, σ’ ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ να στηθεί και ν’ αγγίξει, να συζητήσει τα προβλήματα της χώρας, των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης. Την οργάνωση, τη διαχειριστική πρωτοβουλία θα μπορούσε να την αναλάβει και μάλλον θα την αναλάβει ο δήμος, αλλά την επιστημονική οργάνωση του εγχειρήματος ελπίζω ότι θα την αναθέσουμε στα Πανεπιστήμια, γιατί όπως είπαμε, διαθέτουμε το επιστημονικό δυναμικό και μπορούν να το διαχειριστούν».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης συμπλήρωσε: «Ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που είναι κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο, βλέπω με πολύ θετικό μάτι την συγκεκριμένη πρόταση της δημιουργίας ενός οικονομικού φόρουμ στην πόλη μας, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο της Έκθεσης, που έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες. Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό που ανέφερε ο δήμαρχος και ο κ. Θεοδωράκης, ότι θα αναδείξει την πόλη μας και τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε δρώμενα στην πόλη και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε. Οι λεπτομέρειες όσον αφορά στην επιστημονική θεματολογία του συγκεκριμένου φόρουμ, απομένουν βέβαια να διευκρινιστούν. Κι εδώ εννοείται ότι τα δύο Πανεπιστήμια θα έχουν θετική συμβολή στο όλο εγχείρημα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συζήτησε την πρόταση του και με την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ-HELEXPO κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον χώρο της έκθεσης. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι φρούριο, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ευχήθηκε οι πολιτικοί αρχηγοί να αρκεστούν στην συμμετοχή τους στο Φόρουμ και να σταματήσουν τις ξεχωριστές εμφανίσεις και τους μονολόγους.
Τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλέξης Τσαξιρλής και βέβαια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν ότι ένα Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την Διεθνή Έκθεση που τα τελευταία χρόνια διαγράφει ανοδική πορεία.
Πηγή: Καθημερινή