Θερμαϊκός: Μπαίνει τάξη στην αναρχία των μυδοκαλλιεργειών

Αίτημα καθορισμού ΠΟΑΥ στις ζώνες εκμετάλλευσης και παραγωγής μυδιών στο Θερμαϊκό κόλπο έχει υποβληθεί από το 1999, ώστε οι καλλιεργητές να δραστηριοποιούνται νόμιμα.

 

Μετά το 2000 οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ υπέδειξαν την ενοποίηση σε μία ΠΟΑΥ Θεσσαλονίκης (η αίτηση υποβλήθηκε 2005) και Ημαθίας (αίτηση 2010) με το επιχείρημα της ενιαίας διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν ακόμη την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Θ. Παππά, του νέου δημάρχου Δέλτα Μ. Φωτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και μυδοκαλλιεργητών από τα Κύμινα και τη Χαλάστρα αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της ΠΟΑΥ και τις ζώνες του Θερμαϊκού, ώστε μέχρι τον Αύγουστο να έχει αρχίσει η διαδικασία αδειοδότησης, που θα δώσει τέλος στα προβλήματα των καλλιεργητών και στην απώλεια εισοδήματος για τη Ελλάδα.

 

Μετά την Πιερία ο Θερμαϊκός

 

Τόσο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος όσο και οι μυδοκαλλιεργητές τόνισαν στη σύσκεψη ότι η περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου θα έπρεπε από το 2005 να έχει εγκριθεί ως ΠΟΑΥ και το γεγονός ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη προκαλεί τεράστια προβλήματα στη μυδοκαλλιέργεια, που αποτελεί δυναμικό εξαγωγικό κλάδο για τη χώρα «Θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων πρέπει να επιλυθεί άμεσα με την ίδρυση ΠΟΑΥ», τόνισε ο νέος δήμαρχος Δέλτα Μ.Φωτόπουλος, σημειώνοντας ότι στο Θερμαϊκό κόλπο παράγεται το 90% της συνολικής παραγωγής στη χώρα, ενώ μόνον στα Κύμινα και τη Χαλάστρα παράγονται ετησίως 15.000 τόνοι μυδιών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης υπέγραψαν το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης ΠΟΑΥ στην Πιερία, η οποία οριοθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, ενώ καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση περίπου 12.085 στρεμμάτων, με δυναμικότητα άνω των 12.000 τόνων μυδιών ετησίως.

 

Η επόμενη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών πρόκειται να καθοριστεί στο Θερμαϊκό κόλπο, όπου μέχρι τώρα ελλείψει ΠΟΑΥ δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την ανανέωση των αδειοδοτήσεων και την έκδοση νέων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Στις περιοχές Χαλάστρας, Λουδία και Αγγελοχωρίου υπάρχουν περίπου 40 αδειοδοτημένες μονάδες υδατοκαλλιεργειών και 250 μονάδες χωρίς άδεια. Στον τομέα των μυδοκαλλιεργειών απασχολούνται 500 επαγγελματίες ψαράδες από τις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Μαλγάρων, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης και Μηχανιώνας.

 

Όχι στα σκουπίδια τα κελύφη

 

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των κελυφών, ώστε να μη δημιουργούνται νέες χωματερές.

 

Ειδικότερα το 90% της παραγωγής μυδιών στο Θερμαϊκό κόλπο εξάγεται με κέλυφος, ενώ το υπόλοιπο χωρίς, με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτού του προϊόντος να οδηγούνται στη χωματερή και δη στο ΧΥΤΑ της Κατερίνης. Παρότι όμως το υποπροϊόν αυτό, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Θ. Παππάς δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον, πρέπει να βρεθεί τρόπος, για να διαχειριστεί σωστά.

«Τα κελύφη των μυδιών επί της ουσίας θάβονται στο ΧΥΤΑ ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε πολλούς χώρους, όπως στα έργα οδοποιίας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και σημείωσε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη είναι επειδή το υλικό αυτό δεν έχει προβλεφθεί στους περιβαλλοντικούς όρους.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία