Θερινή Ακαδημία με θέματα την προσφυγική κρίση, τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνουν Θερινή Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελείται από δύο θερινά σεμινάρια. Στα σεμινάρια θα διδάξουν στην αγγλική γλώσσα καθηγητές πανεπιστημίου και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Πολωνία).
Το πρώτο θερινό σεμινάριο αφορά τον «Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης στην ΕΕ» και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου το απόγευμα μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ειδικότερα, το θερινό σεμινάριο θα διαρκέσει 25 ώρες και θα δοθεί βεβαίωση για 2 ECTS για όσους περάσουν επιτυχώς την εξέταση, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
Οι κύριοι τομείς της μελέτης θα είναι:
- Θεσμική Δομή και εξέλιξη του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (ρόλος θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Frontex, Eurojust, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία), από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μ. Χρυσομάλλη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
- Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης από την Επίκουρη Καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια στην Ευρώπη από την Επίκουρη Καθηγήτρια Φ. Μπέλλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Πολιτική μετανάστευσης από τον Καθηγητή Β. Χατζόπουλο (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Πολιτική ασύλου από τον Επίκουρο Καθηγητή Ι. Παπαγεωργίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
- Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Καθηγητή Μ. Γκαρντένιες – Σαντιάγκο (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Ισπανία)
- Ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο από την τελειόφοιτη υποψήφια διδάκτορα Ν. Βάβουλα (Queen Mary, Αγγλία)
Το δεύτερο θερινό σεμινάριο με θέμα «Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη» θα ξεκινήσει την Πέμπτη 14 του Ιουλίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 19 Ιουλίου το απόγευμα στη Ζαγορά, στο Πήλιο. Θα διαρκέσει 40 ώρες και θα δοθεί βεβαίωση για 3 ECTS σε όσους θα επιτύχουν σε εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Τα ζητήματα που θα αναλυθούν αφορούν:
- Μηχανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο (Διεθνείς Συμβάσεις και διεθνείς συμφωνίες) με έμφαση στα δικαιώματα των προσφύγων, από την π. Καθηγήτρια Π. Νάσκου Περράκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από την Δρ Dagmara Dajska, εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα αναλύσει το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη και το δικαίωμα ασύλου
- Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λ. Παπαδοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
- Ελευθερία της Έκφρασης από τον Επίκουρο Καθηγητή I. Παπαδόπουλο (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων από την Καθηγήτρια Ε. Αλεξανδροπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Απαγόρευση των διακρίσεων και δικαιώματα ΛΟΑΤ, από την Επίκουρη Καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Προστασία των μειονοτήτων και πολιτιστικά δικαιώματα από τον Δρ. Νίκο Γαϊτενίδη, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για συνταγματικές αξίες του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, και
- βιωματικό εργαστήριο με θέμα τις διαπολιτισμικές δεξιότητες από την Επίκουρη Καθηγήτρια I. Παπαβασιλείου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Μπασιά στο 6979-348.008 ή 2310-891.442 ή στο email: chrybass@yahoo.com. Για το ενημερωτικό φυλλάδιο και αίτηση βλ. ιστοσελίδα της Έδρας Ζαν Μοννέ: http://afroditi.uom.gr/jmc/?p=2089.