Θέλουν μέχρι και τον Θερμαϊκό οι Τούρκοι στρατηγοί
Σε μία συγκλονιστική πρόκληση προχώρησε η Τουρκία. Δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις με πυρά σε Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και μάλιστα επί μονίμου βάσεως.
Τέτοια αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι πρωτοφανής και ζητείται άμεση απάντηση από ελληνικής πλευράς, καθ’ ότι η Άγκυρα απειλεί και με την έξοδο του «Πίρι Ρέις» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για έρευνες σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Πριν κοπάσει ο θόρυβος από την ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία ολόκληρη περιοχή κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και σε αμφισβήτηση του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και εδαφών (της Λήμνου) για να τη μετατρέψει σε μόνιμο πεδίο βολής, αλλά και τις προκλήσεις σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη την ώρα που επισκέπτονταν τα ακριτικά νησιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αποκαλύπτεται ένα σχέδιο «εισβολής» της Τουρκίας στα ελληνικά ηπειρωτικά εδάφη.
Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοφανής δέσμευση περιοχών σε απόσταση μερικών μιλίων από την πρωτεύουσα Αθήνα, τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπως επίσης και σχεδόν ολόκληρου του Αιγαίου, από τη Θάσο και τη Λήμνο μέχρι τις Σποράδες και από τις Κυκλάδες έως την Κρήτη (λες και βρισκόμαστε στο 1820). Τα Δωδεκάνησα τα άφησαν εκτός, προφανώς γιατί θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν μία απόβαση από τις τουρκικές ακτές.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Γεωγραφική-Υδρογραφική-Ωκεανογραφική Διεύθυνση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύτηκαν διαδοχικά στην επίσημη ιστοσελίδα της, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, στις 24 Ιανουαρίου 2015 (την παραμονή των εθνικών εκλογών) και στις 14, 21, 27 και 28 Φεβρουαρίου του 2015 δεσμεύονται συνολικά οκτώ περιοχές σε ολόκληρο το Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και μάλιστα με πυρά.
Η πρώτη περιοχή που δεσμεύεται είναι μεταξύ της Θάσου, της Λήμνου και δυτικά μέχρι το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, η δεύτερη μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο με δέσμευση μάλιστα και εδάφους της Χαλκιδικής, η τρίτη μεταξύ Χαλκιδικής και Σποράδων, η τέταρτη μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου.
Η πέμπτη περιοχή περιλαμβάνει όλο το νότιο Ευβοϊκό που πιάνει το στενό του Καφηρέα, την Άνδρο και ακτές της Αττικής, η έκτη αφορά στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, η έβδομη στον Πατραϊκό κόλπο μεταξύ Ζακύνθου και Πύργου Ηλείας και η όγδοη (επρόκειτο για μία τεράστια περιοχή) βόρεια της Κρήτης.
Μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν το θράσος να δεσμεύουν αυτές τις περιοχές μέχρι και το τέλος του 2015 (επι μονίμου βάσεως δηλαδή) και προειδοποιούν τις ελληνικές αρχές για βολές (συγκεκριμένες παρακαλώ ώρες) με πραγματικά πυρά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Πέραν τούτου, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν μέσω NAVAREA III, στις 14 Φεβρουαρίου 2015 ότι θα πραγματοποιηθούν πυρά στις τέσσερις εξ αυτών των περιοχών χωρίς να αναγράφουν ότι αυτές ανήκουν στην Ελλάδα, αναφέροντας μόνο ότι οι εν λόγω περιοχές ευρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.
Ο αριθμός των περιοχών, τα όρια τους και οι χρόνοι δέσμευσής τους, χαρακτηρίζονται από επιτελείς του Πενταγώνου «πρωτόγνωρη τουρκική επιθετικότητα», η οποία έχει χαρακτηριστικά της κρίσης των Ιμίων όσον αφορά στο χρόνο εκδήλωσης της πρόκλησης, την ενδεχόμενη απειλή και τον αιφνιδιασμό.
Εξάλλου, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα, προκειμένου να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα, επιλέγει να κινηθεί εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έκανε και με τη ΝΟΤΑΜ 899/15 με την οποία έσπαγε στα δύο το Αιγαίο δεσμεύοντας μία τεράστια περιοχή προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως πεδίο βολής. Φαίνεται όμως πως η πρόκληση της ΝΟΤΑΜ ήταν μικρής σημασίας (δεδομένου ότι έχει συμβεί ξανά) μπροστά σε αυτή που αποκαλύπτεται.
Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει ελληνική αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναχαιτισθεί μέσω της διπλωματικής οδού το σχέδιο «εισβολής» στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι φαίνεται πως αποθρασύνονται και η κατάσταση πλέον δείχνει να είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς αμφισβητούν ευθέως όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και εδάφη στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ελάχιστη απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ένα άλλο άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι Τούρκοι προαναγγέλλουν και έξοδο του «Πίρι Ρέις» για σεισμολογικές έρευνες σε ολόκληρο το Αιγαίο (δημοσιεύουν μάλιστα και χάρτη με τον οποίο δείχνουν που θα κινηθούν).
Όπως προκύπτει λοιπόν από την Γεωγραφική-Υδρογραφική-Ωκεανογραφική Διεύθυνση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιοποίησε στις 21 Φεβρουαρίου 2015 τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Θαλασσίων Ερευνών με πλοία επιστημονικών ερευνών το «Πίρι Ρέις» θα κάνει από 15 έως 30 Μαΐου 2015 επιστημονικές έρευνες σε 20 περιοχές του βυθού του Αιγαίου, προκειμένου, δήθεν, να κατανοηθούν οι κλιματικές αλλαγές.
Για ακόμη μία φορά η Άγκυρα βάζει μπροστά το τουρκικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Dokuz Eylül Üniversitesi για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά ο λόγος της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και μάλιστα παρουσία τρίτων, εν προκειμένω Καναδών που θα επιβαίνουν στο «Πίρι Ρέις» για νομιμοποίηση των κινήσεων της Άγκυρας.
Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως να είναι το Αιγαίο τσιφλίκι της και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την πρωτοφανής και συγκλονιστική πρόκλησης θα πρέπει να είναι άμεση και πρωτίστως διπλωματική, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΝΟΤΑΜ.
Περιθώρια για ελληνοτουρκικούς διαλόγους με την Άγκυρα να δεσμεύει περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα πιστεύοντας πως μπορεί να εκτελέσει στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά δεν υπάρχουν. Πόσο μάλλον όταν αυτή η πραγματικά συγκλονιστική πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της ΝΟΤΑΜ, αλλά και σωρείας άλλων προκλήσεων όπως οι υπερπτήσεις πάνω απο ελληνικά νησιά την ώρα που τα επισκέπτονταν ο Πάνος Καμμένος και η πτήση του Τουρκου αρχηγού ΓΕΑ κατά μήκος του 25 Μεσημβρινού, στο κέντρο του Αιγαίου.
Πηγή: defencenet