Θα γίνει της Ισπανίας
Μικρή, πολύ μικρή όμως, είναι η ανάσα που δίνεται προς το παρόν σε μια μικρή μερίδα δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Μόλις μέχρι τις 31.12.2017. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δεν θα υπάρχει τίποτα που να προστατεύει έστω και έναν δανειολήπτη από αρπαγή της κύριας κατοικίας τους. Κι ας μην ελπίζουν οι ήδη ταλαιπωρημένοι δανειολήπτες ότι μέχρι τότε θα αλλάξει κάτι, κάτι θα γίνει και θα καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους. Ας μην ελπίζουν ότι θα φέρει κάτι θετικό γι αυτούς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που όπως φαίνεται, όπου να’ναι θα υπογραφεί. Δεν αφορά τους δανειολήπτες η αξιολόγηση, αλλά τις τράπεζες και τα distress funds, και πώς θα γίνει ευκολότερο το έργο τους κατά των δανειοληπτών.
Αλλά και μέχρι τις 31.12.2017, είναι μερική μόνο η προστασία της κύριας κατοικίας. Από τους πλειστηριασμούς δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία.
Μόνο από τη πώληση στα distress funds λοιπόν προστατεύονται τα κόκκινα δάνεια ως τις 31.12.2017. Και πρόκειται για «κόκκινα δάνεια» που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας, όπου η πρώτη κατοικία είναι αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ακόμα και όσα δάνεια προστατεύονται από το Νόμο Κατσέλη δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πλειστηριασμό. Κι αν κάποια δάνεια σωθούν από τα distress funds, δεν θα είναι λόγω κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων της κυβέρνησης, αλλά επειδή τα distress funds δεν φαίνεται ότι θα ενδιαφερθούν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον για στεγαστικά δάνεια. Θεωρείται μάλιστα απίθανο τα distress funds να ενδιαφερθούν για κόκκινα δάνεια που έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη διότι δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε μια μη εκκαθαρισμένη απαίτηση, με δικαστικά έξοδα και με μια χρονοβόρα διαδικασία.
Από την άλλη, γα να σωθούν κάποιες κύριες κατοικίες από την αρπαγή, θα πρέπει να έχουν κάνει προηγουμένως να έχουν πάρει το πιστοποιητικό «συνεργάσιμου» δανειολήπτη από τις τράπεζες. Κάτι που, αποτελεί αποτέλεσμα εκβιασμού και δε έχει καμία απολύτως σχέση με τη δυνατότητα που έχουν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις δόσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες.
Δηλαδή, η όλη διαδικασία, όλα τα μέτρα και όλες οι ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί για τα κόκκινα δάνεια, αποσκοπούν στο πώς θα γίνει πιο εύκολη η αρπαγή μιας κατοικίας, παρά να προστατέψει τους αδύναμους δανειολήπτες. Αυτό οδηγεί σε ένα και μόνο αποτέλεσμα. Ότι πολύ σύντομα, σίγουρα από 1.1.2018, αλλά δεν αποκλείεται και πιο πριν, θα δούμε και στη χώρα μας τις τραγικές εικόνες που έχουμε δει στην Ισπανία, με την αστυνομία να εισβάλει στα σπίτια των φτωχών ανθρώπων για να τους πετάξει στο δρόμο και να διευκολύνει τις τράπεζες και τα distress funds να τους αρπάξουν τα σπίτια.
Με λίγα λόγια, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και στην Ελλάδα, θα γίνει της Ισπανίας.