Τέσσερις σκληρές θέσεις στα εργασιακά

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Στη σκληρή γραμμή για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται μέσω του 13ου και του 14ου μισθού (κατάργηση δώρων), επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως προκύπτει από κείμενο με τις θέσεις τους.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, το συγκεκριμένο κείμενο δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά στην Επιτροπή Ειδικών που επεξεργάζεται τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Συγκεκριμένα οι θεσμοί ζητούν: α) καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, β) κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, γ) αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%, δ) από το 2017 αλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με στόχο να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα (ισοδυναμεί με κατάργηση 13ου – 14ου μισθού), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει πως «πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ε.Ε.».

Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου «να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ, που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει επίσης πως «τίποτα άλλο δεν θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Σημειώνει ακόμη πως το εν λόγω κείμενο «απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στη διαπραγμάτευση», ενώ υπενθυμίζει πως αύριο το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

Από την επεξεργασία των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του ΙΚΑ προκύπτει ότι υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από 225.837 κοινές επιχειρήσεις και 15.209 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 1.796.536, εκ των οποίων 1.754.071 σε κοινές επιχειρήσεις και 42.465 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,98 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.200,44 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,76 και 401,94 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 39,76 ευρώ και ο μέσος μισθός 572,54 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Πηγή: Ναυτεμπορική