Τέλος στην υπόθεση των μετεγγραφών της περσινής χρονιάς αποφάσισε να δώσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ

apth4

Να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφής των φοιτητών επιτυχόντων ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, αποφάσισε η συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για τις μετεγγραφές, κατά των οποίων το Τμήμα του ΑΠΘ είχε προσφύγει πέρυσι στο ΣτΕ, μαζί με την αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, ζητώντας την αναίρεση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με το επιχείρημα ότι αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό, αύξαναν τον αριθμό των φοιτητών στα Τμήματα, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές Σχολές κρίνοντας, ότι ο επίμαχος νόμος 4264 “δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές”. Όμως, στον Νόμο περί Ιθαγένειας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, προστέθηκε άρθρο, το οποίο όριζε υποχρέωση των δύο Τμημάτων να δεχθούν τουλάχιστον το 15%, εκείνων, που έκαναν πέρυσι αίτηση μετεγγραφής.
“Υπήρξε μία απόφαση στον Νόμο περί Ιθαγένειας, που έκανε λόγο για το 15% όσων κάνουν αίτηση, όταν η απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο για ανώτατο όριο στο 10%. Με το ΣτΕ ακέφαλο βρεθήκαμε στο δίλημμα, τι να κάνουμε με τα παιδιά αυτά, έτσι αποφασίσαμε να τα εγγράψουμε, μέχρι στιγμής είναι 16 όσοι έχουν έλθει”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθηγητής, Νίκος Καλογήρου, διευκρινίζοντας, ότι “η απόφασή μας αυτή δεν ακυρώνει τις εκτιμήσεις, που υποστηρίζουν την προσφυγή μας στο ΣΤΕ και τις διεκδικήσεις μας για κάθε νόμιμο δικαίωμα, που συνδέεται με τις προσφυγές μας, ενώ η Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί και θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο.”
Ο κ.Καλογήρου επισήμανε ότι υπάρχει “αντικειμενική αδυναμία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων να ανταποκριθεί στις σχετικές αποφάσεις για μεγάλο αριθμό εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να επαυξηθεί με την εισαγωγή διαφόρων κατηγοριών φοιτητών σε αριθμό σπουδαστών τουλάχιστον 200, έναντι των 80 που μπορεί να εκπαιδεύσει”.
“Όταν παίρνουμε χρηματοδότηση στο 15% σε σχέση με παλαιότερα, όταν έχουν μείνει 37 από τα 85 μέλη ΔΕΠ, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, τους καθηγητές δεν μπορεί να αντικαθιστούν εθελοντές και συνταξιούχοι. Αν επτά σχολές Αρχιτεκτονικής τις θεωρούν πολλές, ας τις περιορίσουν, αλλά αυτές που υπάρχουν, να έχουν επαρκές προσωπικό”, ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι “οι πολλές παγκόσμιες διακρίσεις που το Τμήμα του ΑΠΘ πετυχαίνει, έρχονται μέσα από σκληρή δουλειά, όμως είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρξει πρόνοια τελικά θα επέλθει ζημία”.
Η Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στην απόφαση, που έλαβε στη συνεδρίασή της (29/09/2015), ζητεί την άμεση κάλυψη των υφιστάμενων, αλλά και των νέων αναγκών που θα δημιουργηθούν από τις μετεγγραφές, με αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, προώθηση των προκηρύξεων των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν, προκήρυξη των αναγκαίων νέων θέσεων μελών ΔΕΠ και κάλυψη της λειτουργίας του Τμήματος με το απαραίτητο διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό.