Τελικά η κατα τα άλλα «αριστερή» κυβέρνηση θα μας πάρει τα σπίτια

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν βελτιώνει τον νόμο Κατσέλη, την μόνη ασπίδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απέναντι στη διεφθαρμένη τραπεζοκρατία αντί να κάνει τα χατίρια των τραπεζών με δήθεν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» που εκθέτουν τον δανειολήπτη στη βουλιμία των τοκογλύφων;

Συντονισμένη επίθεση νέας κυβέρνησης-τραπεζιτών σε βάρος των δανειοληπτών αποτελεί η πρόθεση άπαντων των εχθρών των δανειοληπτών να βάλουν «τίτλους τέλους» στον νόμο Κατσέλη. 

 

Τα παπαγαλάκια στα συστημικά ΜΜΕ έπιασαν πάλι δουλειά και παρουσιάζουν με πρωτοσέλιδα αφιερώματα, εκτενή ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τον ενδιάμεσο φορέα που θα λύνει εξωδικαστικά τις διαφορές ανάμεσα στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και τις τράπεζες, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αντίθετα, έσπευσαν μαζί με τον αρμόδιο υπουργό να βάλουν ταφόπλακα στη μόνη ασπίδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από την τραπεζοκρατία. 

 

Σε δηλώσεις του στο euro2day.gr ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ο νόμος Κατσέλη), επί της ουσίας είχε καταργηθεί με τη ρύθμιση Χατζηδάκη και αυτό που προωθεί το υπουργείο μέσω του νέου νομοσχεδίου περί ενδιάμεσου φορέα που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο είναι η πλήρης και άμεση ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως σημείωσε ο ίδιος.

 

Σήμερα εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας 100.000 και πλέον υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, η δικάσιμος για αρκετές εκ των οποίων έχει ορισθεί το 2028. 

 

Αυτό συμβαίνει διότι επανειλημμένα οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντί να βελτιώσουν τον νόμο, τον απαξίωσαν και κατέστησαν δυσχερέστερη την εφαρμογή του. 

 

Αντί για βελτίωση του νόμου, η κυβέρνηση επιχειρεί με τον ενδιάμεσο φορέα να αναλάβει να διαμεσολοβήσει ανάμεσα σε τραπεζίτες και δανειολήπτες και ουσιαστικά να λάβει αποφάσεις υπέρ των τραπεζών με γνώμονα, άλλωστε, όπως το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μην θιγούν οι τράπεζες. 

 

Και ο δανειολήπτης;

 

Ο δανειολήπτης που αγόγγυστα πλήρωνε τοκογλυφικά δάνεια όλο αυτό τον καιρό να συνεχίσει να πληρώνει;

 

Εϊναι προφανείς οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών. Να συνεχιστεί η ληστεία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της χώρας, παράλληλα με τη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής των φτωχότερων και μέσης οικονομικής κατάστασης πολιτών για να μη χάσει τα κεκτημένα της η ελίτ. 

 

Οι διαγραφές οφειλών έως και 90% απόρων είναι στάχτη στα μάτια των δανειοληπτών. Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας συνεχίζονται από την 1η Ιανουαρίου, καθώς ακόμη η κυβέρνηση δεν κατέθεσε το νομοσχέδιο που θα τους παγώνει παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σταθάκης ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια, σε δύο μήνες, θα εφαρμοστεί ο ενδιάμεσος φορέας όπου εκεί θα μπαίνουν τρία κριτήρια για τη μόνιμη, πια, προστασία της πρώτης στέγης: Υπομονή δύο μήνες για τους δανειολήπτες την ώρα που οι τράπεζες καταθέτουν σωρηδόν τις διαταγές πληρωμής και κατασχέτουν σπίτια δανειοληπτών. 

 

Δεν πληρώνεις; Μείνε άστεγος!

 

Αυτό που δεν μας λέει η κυβέρνηση είναι ως τί θα λειτουργεί ο ενδιάμεσος φορέας. Ως η νέα τράπεζα στη θέση των συστημικών τραπεζών; Δηλαδή, αντί να έχουμε οι δανειολήπτες απέναντί μας τις τράπεζες θα έχουμε το κράτος που θα αναλάβει να μας τα αρπάζει και να τα δίνει στους τραπεζίτες;

 

Ο κ. Σταθάκης υποσχέθηκε απομείωση των επιτοκίων ή επιμήκυνση για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανειοληπτών με δόσεις που θα φτάνουν στο 30% του εισοδήματος, δηλαδή πλήρωνε μέχρι το θάνατό σου.

 

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποκαλύπτει πως θα τροποποιηθεί ο λεγόμενος «νόμος Δένδια», θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαμόρφωση νέας μηνιαίας δόσης του επιχειρηματία-δανειολήπτη, που δεν θα ξεπερνά αθροιστικά το 40% των κερδών των επιχειρήσεων. Το 40%; Και συμψηφισμός; Αραγε τί άποψη έχουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για όλα αυτά;

 

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί την δέσμευσή της για εκκαθάριση κάθε δανειακής σύμβασης από άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους που είναι ωμή τοκογλυφία. 

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν προχωρεί άμεσα σε λογιστικό έλεγχο όλων των δανείων όχι μόνο ως προς ους παράνομους όρους στις δανειακές συμβάσεις αλλά και ως προς τα ποσά που παρανόμως απέκτησαν μέσω αυτών των όρων οι τράπεζες. 

 

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι συνεργάσιμες με τους δανειολήπτες και όχι το αντίθετο. 

 

Πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2015 να απαιτούν οι τράπεζες το πενταπλάσιο από τον δανειολήπτη σε σχέση με το ποσό που του δάνεισαν. Και πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση που υποσχέθηκε προεκλογικά «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» να αναλαμβάνει για λογαριασμό των τραπεζών να αναγκάσει τους δανειολήπτες να υποκύψουν σε νέες συμφωνίες για τα τοκογλυφικά δάνεια, αντί να λάβει μέτρα για την προστασία τους από τις τράπεζες και αντί να λάβει τα μέτρα για να είναι οι τράπεζες συνεργάσιμες με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες και όχι το αντίθετο;

 

Μας απαγοητεύει βαθύτατα η κυβέρνηση, καθώς μέρα με τη μέρα αντί να έρθει σε ρήξη και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια για τον ελληνικό λαό, επιχειρεί να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει να κάθεται στα τέσσερα.

 

Δυστυχώς, η μετεκλογική στάση των κυβερνώντων κομμάτων στο θέμα της ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που τελικά δεν ανακουφίζονται αποτελεί εμπραγμάτωση των χειρότερων προσδοκιών μας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr