Telegraph: Οι υποψήφιοι Φινλανδοί ΥΠΟΙΚ που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα
Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας καθώς, όποιος και να πάρει την δουλειά θα προσπαθήσει να πιέσει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου προσώπου που θα εκπροσωπεί την σκανδιναβική χώρα στο Eurogroup.
Ένα ολόφρεσκο πρόσωπο ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Eurogroup, το σώμα όπου συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του υπουργού που θα καθίσει σε αυτήν την κυβερνητική καρέκλα, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όμως, οι δύο επιλογές που διαφαίνονται μέχρι στιγμής, για τη θέση, δεν είναι καθόλου θετικές για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εφόσον, η χώρα μας ζητήσει και τρίτο πακέτο στήριξης. Αντίθετα, «οι υποψήφιοι που περιμένουν στη σειρά ίσως να βοηθήσουν να καθοριστεί πόσο μεγάλη πίεση θα ασκηθεί απέναντι στην χρεωμένη Ελλάδα κατά τις εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις.
Επικρατέστερος για να πάρει το χρίσμα από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Γιούχα Σίπιλα είναι ο Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού True Finns, που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας το 2011, στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, γράφει η Telegraph.
Ο Σόινι, εκτός από ένθερμος πολέμιος της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι και κατά της δανειοδότησης των χωρών του Νότου από τις χώρες του πυρήνα. Μάλιστα, ο Σόινι είχε μείνει εκτός της προηγούμενης κυβέρνησης πριν τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της επίμονης αντίστασής του στην συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης στην Πορτογαλία.
Ακόμη κι αν ο κ. Σοίνι δεν αναλάβει τον συγκεκριμένο υπουργικό θώκο, ούτε ο έτερος πιθανός υποψήφιος αναμένεται να ενθουσιάσει τους μαχόμενους Έλληνες, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενο στον «βετεράνο των Βρυξελλών», τέως επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ και νυν ευρωβουλευτή, Όλι Ρεν.
«Ο τσάρος των οικονομικών της Ευρώπης στα χρόνια της κρίσης μεταξύ 2009 – 2014 έγινε το πρόσωπο της λιτότητας στην ευρωζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ προστίθεται πως «παρότι είναι αφοσιωμένος φιλοευρωπαϊστής, ο τεχνοκράτης αυτός είναι απίθανο να υποκύψει σε οποιαδήποτε από τις απαιτήσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους».
Από την πλευρά της, την Αθήνα δύσκολα θα χαρεί με την επιστροφή του κ. Ρεν στο γραφείο. Ήταν στη διάρκεια της θητείας του ως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων όταν η χώρα υπέκυψε στις οικονομικές διασώσεις υπογράφοντας «το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας προς τους ασθενέστερους των ώμων».
Πηγή: Telegraph