Τα παραμύθια της ΤτΕ για τη χρήση πιστωτικής κάρτας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές και φορολογούμενους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για τα οφέλη της χρήσης πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές. Σ’ αυτό το θέμα αναλώνει9 ο Γ.Στουρνάρας ολόκληρη την ανάλυσή του στην ανάλυση της ΤτΕ που περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, επισημαίνοντας ότι προκρίνονται η χορήγηση κινήτρων για περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και η επαναφορά των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αλλά δεν μπαίνει καθόλου στον κόπο ο Γ.Στουρνάρας να πει τι χάνει και πόσο φορολογείται ένας άνεργος που δεν μπορεί να κάνει αγορές ως 10% με εισόδημα ως 10.000 ευρώ;

Ο Γ.Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι οι κάρτες βοήθησαν τα έσοδα από ΦΠΑ καθώς η χρήση τους έδωσε, όπως ισχυρίζεται ο διοικητής της ΤτΕ, ώθηση στα έσοδα από ΦΠΑ μετά από την επιβολή των capital controls, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Όπως λέει ο Γ.Στουρνάρας, η σημαντική αύξηση στη χρήση πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015, εκτιμάται ότι επιδρά θετικά στην πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητά του. Αντιθέτως, οι πρόσφατες αυξήσεις των συντελεστών εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στα έσοδα ΦΠΑ, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015 συνοδεύθηκε από ραγδαία αύξηση στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 το μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσω πλαστικού χρήματος διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 και ανήλθε σε 9,4%, την υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ιστορικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν 5,4% το 2007. Η αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος συνεχίστηκε και το 2016 και ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο στο 11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα ΦΠΑ σημειώθηκαν ενώ ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ παρέμενε αμετάβλητος μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, στο βαθμό που η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ευνοούνται από τη χρήση μετρητών, η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και η επακόλουθη αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ενδέχεται να έχουν περιορίσει το περιθώριο της φοροδιαφυγής, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Και παρατηρείται ότι η αύξηση στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω πλαστικού χρήματος κατά ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% το πρώτο έτος, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να ανέλθει έως περίπου 6%. Εκτιμάται δε ότι η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος που παρατηρήθηκε το γ’ τρίμηνο του 2015 δικαιολογεί αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 0,6-0,9 δισ. ευρώ έως και το β’ τρίμηνο του 2016.

Συνεπώς, αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος τείνει να ενισχύει τη θετική επίδραση στα έσοδα ΦΠΑ από την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Η χρήση πλαστικού χρήματος τείνει επίσης να αυξάνει και την ελαστικότητα των εσόδων ως προς τους φορολογικούς συντελεστές, η οποία όμως εκτιμάται ότι παραμένει αρνητική. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση, αλλά και η περαιτέρω διεύρυνση, της χρήσης πλαστικού χρήματος και μετά την άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, κρίνεται σκόπιμη η θέσπιση ισχυρών κινήτρων. Αντλώντας παραδείγματα από διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αυτά τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κληρώσεις επάθλων και να συνοδεύονται από διοικητικά μέτρα, όπως είναι η υποχρέωση αποδοχής καρτών πληρωμής. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση οφείλεται, επισημαίνεται στην ανάλυση της ΤτΕ, να δοθεί στη στοχευμένη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τη χρήση πλαστικού χρήματος ως μέσου συναλλαγών σε επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή συχνότητα απόκρυψης εισοδημάτων.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ή μήπως δεν είναι; Γιατί, πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν ακόμη να κάνουν αγορές ως 10.000 ευρώ το χρόνο, για να τις κάνουν με πιστωτική κάρτα, ώστε να χτίσουν αφορολόγητο ύψους 10% αυτών των δαπανών τους;

Ποιοι άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι; Ποιοι από όλους αυτούς τους 125.000 εργαζόμενους που αμείβονται με 100 ευρώ το μήνα – σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στο Βερολίνο – μπορούν να κάνουν αγορές ως 10.000 ευρώ το χρόνο, όταν παίρνουν μόλις 1.200 ευρώ το χρόνο, για να μπορέσουν να κάνουν και αγορές με πλαστικό χρήμα;

Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι η δήθεν προοδευτική και δήθεν αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλει την χρήση του πλαστικού χρήματος δήθεν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από πέρσι ακόμη όμως, που ανακοινώθηκε η χρήση πιστωτικής κάρτας, είχε ακόμη προβλήματα και παγίδες. Τότε, το συνολικό ποσό αγορών με πιστωτική κάρτα ήταν στα 9.545, ώστε να δικαιούται έκπτωση φόρου ως 2.100 ευρώ. Ακόμη και για κάποιον με εισόδημα 12.000 ευρώ, η υποχρεωτική κατανάλωση για το 2016 είχε οριστεί στα 9.545 ευρώ.

Για παράδειγμα ο Γιάννης, που είναι 32 ετών, ανύπαντρος, χωρίς καμία υποχρέωση, εργάζεται στην Άρτα και είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού σπιτιού 50 τετραγωνικών. Ο Γιάννης έχει μισθό 1000 ευρώ. Ενοίκιο δεν πληρώνει, αυτοκίνητο δεν έχει, παρά μόνο μια μηχανή 250 κυβικών, δεν καπνίζει και τα ετήσια έξοδά του περιλαμβάνουν:

ΔΕΗ: 600

Νερό: 250

Πετρέλαιο: 600

Κοινόχρηστα: 260

Κινητό τηλέφωνο: 180

Σταθερό τηλέφωνο με internet: 300

Ασφάλεια και τέλη για τη μηχανή: 300

Σύνολο: 2.490 ετησίως

Το φαγητό του, επειδή μαγειρεύει, κοστίζει κατά μέσο όρο 10 ευρώ την ημέρα.

Άρα, 3650 το χρόνο.

Σύνολο: 6140.

Ο Γιάννης δεν σπαταλάει χρήματα σε εξόδους και μεγάλη ζωή. Μόλις 30 ευρώ την εβδομάδα. Άρα 1.560 ετησίως.

Σύνολο: 7700….

Του λείπουν 9.545-7.700=1.845 ευρώ, για να φτάσει το αφορολόγητο της κυβέρνησης και επομένως θα φορολογηθεί επειδή ΔΕΝ ξοδεύει, αλλά αποταμιεύει, για να κάνει κάποια αγορά που έχει βάλει στόχο!!!

Η κυβέρνηση τιμωρεί τον Γιάννη!!!…

Προφανώς η κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως με τα 9.545 ευρώ που υποχρεωτικά θα πρέπει να ξοδέψει ο κάθε Έλληνας, θα εισπράξει από ΦΠΑ μόνο, περίπου 1.718 ευρώ. Τόσα φαίνεται της λείπουν, τόσα υποχρεωτικά θα ξοδέψει ο καθένας μας!!!

Θα πρέπει στην κυβέρνηση να σοβαρευτούν και να λογικευτούν. … Τι θέλουν; Να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων ακόμη δυσκολότερη; Ας κοιτάξει πρώτα η «αριστερή και προοδευτική» κυβέρνηση να εξασφαλίσει δουλειά και αξιοπρεπή μισθό σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πλαστικό χρήμα και μετά ας εφαρμόσει μέτρα σαν τα παραπάνω.