Τα ονόματα των νέων υπουργών
Αύριο το πρωί πιθανότατα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Λίγο μετά θα γίνει και η ορκωμοσία καθώς και το καθιερωμένο πρώτο υπουργικό συμβούλιο με την κυβέρνηση να πιάνει αμέσως δουλειά αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές.
Φυσικά θα γίνουν και οι τελετές παραλαβής – παράδοσης στα υπουργεία. Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα του νέου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι η ανακοίνωση του ονόματος που θα στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ηδη τα σενάρια έχουν φουντώσει ότι θα πρόκειται για πρόσωπο από το χώρο της Κεντροδεξιάς και ακούγονται οι κ. Κ. Καραμανλής και Δ. Αβραμόπουλος. Χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη με κάποιο πρόσωπο που δεν θα έχει σχέση με την πολιτική, όπως π.χ. του γνωστού συγγραφέα Κώστα Γαβρά.
Οπως όλα δείχνουν έχουν «κλειδώσει» και οι θέσεις των υπουργών και υφυπουργών ενώ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής παίζουν τα ονόματα του Θ. Δρίτσα και του Ν. Βούτση.
- Ο Γιάννης Δραγασάκης θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα είναι υπεύθυνος για τον οικονομικό τομέα.
- Οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγονται ως επικρατέστεροι για το Υπουργείο Οικονομικών. Ο δεύτερος πιθανότατα θα αναλάβει αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για τα έσοδα.
- Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.
- Στο άλλο οικονομικό υπουργείο, αυτό του Ανάπτυξης, θα ενταχθεί και το Ναυτιλίας και το Τουρισμού και θα το αναλάβει πιθανότατα ο Γιώργος Σταθάκης.
- Για το υπουργείο Υγείας υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ακούγονται οι Ανδρέας Ξανθός ή Γιάννης Μπασκόζος.
- O Νίκος Κοτζιάς (πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών) προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών. Μαζί του πιθανότατα και η Νάντια Βαλαβάνη.
- Για το υπουργείο Επικρατείας ακούγεται ο κ. Νίκος Παππάς.
- Στο υπουργείο Παιδείας πιθανότατα οδεύει ο καθηγητής και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ενώ ακούγεται και το όνομα του καθηγητή του ΕΜΠ, Αρ. Μπαλτά.
- Επικεφαλής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και του Υπουργείου Εργασίας, ο Δημήτρης Στρατούλης.
- Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακούγεται και το όνομα της βουλευτού Επικρατείας Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά και του Σ. Ρομπόλη.
- Για το Δικαιοσύνης που θα είναι μάλλον μαζί με το Προστασίας του Πολίτη ακούγεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
- Στο Εσωτερικών εκτός του Κ. Πουλάκη ακούγεται και το όνομα του Σταύρου Κοντονή. Το κομμάτι της μετανάστευσης προορίζεται για την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.
Στο κυβερνητικό σχήμα αλλά χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει σε ποιες θέσεις, θα βρίσκονται οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Κ. Ησυχος από την αριστερή πτέρυγα ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα της Η. Διώτη, Γ. Τσουκαλά, Τ. Κουράκη, Σ. Ρομπόλη, Θ. Φωτίου.
Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση
Ενα υπουργείο και τέσσερα υφυπουργεία φαίνεται να έχει ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτό που θα επιθυμούσε ο κ. Καμμένος ενώ παίζει και αυτό του Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, διαρρέεται ότι ζητήθηκε η αξιοποίηση του Τέρενς Κουίκ που δεν εξελέγη στη Βουλή.
Το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.