Τα «γυρίζουν» τώρα οι Ευρωπαίοι για το χρέος

«Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω…» λέει μία ελληνικά παροιμία, η οποία βρίσκει πιστή εφαρμογή στην –ανεπιβεβαίωτη μέχρι στιγμής- πρόθεση της Ευρώπης να μην προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως είχε δεσμευτεί πριν ακριβώς δύο χρόνια!

Η αφερεγγυότητα των –κατά τα’ άλλα- εταίρων μας έχει χτυπήσει «κόκκινο».

 

Η σφαλιάρα στο success story Σαμαρά-Βενιζέλου, ήταν ηχηρή! Παρ’ όλο τη ψυχρολουσία, οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο… μαύρο και σχεδόν πανηγυρίζουν καθώς θεωρούν ότι έτσι επιβεβαιώνεται η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας!

 

Πριν από δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν εγγράφως δεσμευτεί ότι εφόσον η Ελλάδα πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υλοποιήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια), τότε θα προχωρήσουν σε λήψη αναγκαίων μέτρων με σκοπό να ελαφρύνουν το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Τώρα, παίρνουν πίσω την υπόσχεση και την υπογραφή τους…

 

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ότι θα επανεξεταστεί το αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το χρέος δείχνει βιώσιμο. Σύμφωνα με το κείμενο του πρακτορείου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από το 2012 και η Ευρώπη θα μπορούσε να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της, καθώς, οι μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα μπορεί να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

 

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, αλλά, διευκρινίζουν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012» δήλωσε ακόμη ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο Reuters.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, πριν από δύο χρόνια η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους ήταν απαραίτητη για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν επιμείνει για την δέσμευση αυτή, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 φαινόταν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να μειώσει το χρέος της κάτω από το 175% του ΑΕΠ έως το 2016. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα κορυφώσει στο 175,5% του ΑΕΠ φέτος, και θα μειωθεί στο 157,8% το 2016.

 

Οι πληροφορίες αυτές τέθηκαν υπόψιν της ελληνικής πλευράς, από την οποία υπήρξαν αντιδράσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μια άρση των δεσμεύσεων θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τιμωρία. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν πως το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους «παραμένει στο τραπέζι» και ερμήνευσαν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ως επιβεβαίωση της ήδη διαχειρίσιμης κατάστασης του ελληνικού χρέους!!! «Πρόκειται για μια σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους», ανέφεραν χαρακτηριστικά, και παρέπεμψαν στις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου.

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr