Τα δώρα της κυβέρνησης στις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός φτωχοποιείται καθημερινά, χάνει το σπίτι του με τους πλειστηριασμούς και τα χρήματά του με τις κατασχέσεις, οι τράπεζες είναι έτοιμες να βάλουν στα ταμεία τους το απόθεμα ρευστότητας του δημοσίου που ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, ούτε σκέψη από την δήθεν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθούν αυτά τα χρήματα στο λαό. Ο λαός θα πρέπει να αρκεστεί στα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος. Άλλωστε είναι πλέον, ολοφάνερο ότι όλα γίνονται για τις τράπεζες. Η σωτηρία των τραπεζών είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σηφάκης, λέγοντας ότι: “Αφήστε τώρα τι λέγαμε και τι δε λέγαμε πριν. Το θέμα είναι πως αν δεν γίνουν οι πλειστηριασμοί, θα καταρρεύσει το τραπεζικό μας σύστημα. Αυτό θέλετε;”. Σαφέστατος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί με ωμό τρόπο ότι θα αφήσουμε τις τράπεζες να σας αρπάξουν τα σπίτια γιατί μόνο έτσι θα σωθούν και ας γεμίσουμε άστεγους. Αρκεί να σώσουμε τις τράπεζες!

Φυσικά οι αχόρταγες τράπεζες όσα σπίτια και να πάρουν από τους δανειολήπτες δεν θα ικανοποιηθούν. Είναι στη φύση της τράπεζας να θέλει όλο και περισσότερα. Είναι κοινό μυστικό ότι είναι προ των πυλών η 4η ανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία, αλλά την άποψη της δεν συμμερίζονται οι διεθνείς οίκοι που προβλέπουν ότι μέχρι το 2019 θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ούτε η ανταλλαγή ομολόγων, ούτε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν είναι σε θέση να αλλάξουν την κακή κατάσταση της οικονομίας.

Η κακή, λοιπόν, κατάσταση της οικονομίας ανησυχεί τον κ. Τσίπρα μόνο αν πρόκειται να θιγούν οι τράπεζες. Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι τράπεζες να γίνει πράξη το σενάριο διάσπασης και συγχώνευσης των τραπεζών. Δηλαδή, να σπάσει στα δύο μία τράπεζα: σε καλή και κακή. Η καλή τράπεζα φυσικά θα συγχωνευτεί με μια άλλη. Στο παρελθόν το είδαμε αυτό το σενάριο με το κράτος να φορτώνεται την κακή τράπεζα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να αναλάβουν το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, είτε γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε κατάθεση της αποθεματικής ρευστότητας του δημοσίου στις τράπεζες, είτε διάσπαη σε καλή και κακή τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα για το οποίο τόσο πολύ ανησυχεί ο κ. Σηφάκης, θα βγει κερδισμένο. Από όλα τα παραπάνω εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν είναι απαραίτητοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να σωθούν οι τράπεζες, καθώς αναφέρθηκαν ήδη τρεις άλλοι τρόποι. Άρα είναι προφάσεις εν αμαρτία αυτά που λέει η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, υποτασσόμενη πλήρως στις επιταγές των funds και των αρπακτικών και αδιαφορώντας για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.