Σύσκεψη την Παρασκευή στο Μαξίμου για τα οικονομικά των ΑΕΙ
Τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Στη συνάντηση που θα γίνει παρουσία και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, θα αναζητηθούν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει λόγω των περικοπών, οι οποίες για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανέρχονται μεταξύ 12% και 18%, ενώ στα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερες.
Ευελιξία για αυτοχρηματοδότηση
Για την επικείμενη σύσκεψη ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος έδωσε και το γενικό πλαίσιο της εισήγησης που θα καταθέσει στη σύσκεψη. Όπως ειδικότερα, ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Παιδείας, η εισήγηση είναι οι λογαριασμοί των Ερευνητικών Κέντρων να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να αποκτήσουν και άλλες ελευθερίες. Τις ίδιες ελευθερίες να έχουν στο εξής και τα ιδρυόμενα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά και την περιουσία των πανεπιστημίων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές.
Στη Βουλή η αξιολόγηση για τα πανεπιστήμια
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι στις συναντήσεις που έχει με τους πρυτάνεις μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά, χωρίς να απαιτείται έγκριση του υπουργείου. Προϋπόθεση θα είναι η δυνατότητα αυτή να έχει διαπιστωθεί και στο πόρισμα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το πόρισμα της αξιολόγησης παραδόθηκε στον υπουργό και την προσεχή Τρίτη παρουσιάζεται στη Βουλή από τον κ. Λοβέρδο.
Ένταση για τις μετεγγραφές
Ως προς το ακανθώδες ζήτημα εφαρμογής του νόμου για τις μετεγγραφές, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται. «Ως προς το θέμα υπάρχει ένταση» περιέγραψε το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις και πρόσθεσε ότι το θέμα δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο των ιδρυμάτων. «Θέλουμε με τη διαβούλευση να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί. Είμαστε σε διαβούλευση σε εβδομαδιαία βάση. Και ενώ παλεύουμε να βρούμε λύσεις, μας δημιουργεί προβλήματα σε συνεχή βάση, η παραπληροφόρηση συγκεκριμένης εφημερίδας. Η ίδια εφημερίδα μου αποδίδει ψευδώς ίδρυση νέων τμημάτων σε πανεπιστήμια, που ιδρύθηκαν όμως το 2009!» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Διαψεύδεται δημοσίευμα
Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας ανέγνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και ανακοίνωση του υπουργείου ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων περί της ίδρυσης Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι:
• Η ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα της 1-10-2009 (Π.Δ. 173/09, ΦΕΚ 206 Α/2-10-2009) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Προεδρικό Διάταγμα της 9-2-2010 (Π.Δ. 8/10, ΦΕΚ 13 Α/9-2-2010).
• Στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρθηκε από την Καστοριά στην Κοζάνη.
• Με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 105/13, ΦΕΚ 137 Α/5-6-2013) ορίστηκε ότι η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
• Με την υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23-7-2014 (ΦΕΚ 2007 Β/23-7-2014), έγινε απλώς η ένταξη των εν λόγω Τμημάτων στο Επιστημονικό Πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Για την ίδρυση των δυο παραπάνω τμημάτων υπήρξαν οι ανάλογες εισηγήσεις, από τα όργανα διοίκσης και των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η εν τοις πράγμασι λειτουργία των δυο Τμημάτων θα εξαρτηθεί από τα ίδια τα Ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψιν τα οικονομικά τους δεδομένα, μετά και τις τελευταίες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ