Σύσκεψη για το Ρυθμιστικό με πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Προτάσεις για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης ζήτησε από φορείς της πόλης ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας.
Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ώστε να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο που θα σταλεί άμεσα στο αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσει ταχύτερα στην ψήφισή του.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, δήμων, της περιφέρειας, των φορέων και των μελετητών, παρουσία και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού. Η σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Τμήμα για την οργάνωση διαδικασίας διαλόγου με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, ώστε να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν οι απόψεις όλων των φορέων και να κατατεθούν άμεσα στην κυβέρνηση ώστε το Ρυθμιστικό να ψηφιστεί, καθώς θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποσύρθηκε από τη Βουλή.
«Η ιστορία της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού ξεκίνησε πριν από χρόνια. Φτάσαμε στο 2014 και ακόμη δεν έχουμε ψηφισμένο σχέδιο. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι πάντα το ‘γαλατικό χωριό’. Πρέπει να καταλήξουμε όλοι μαζί σε κοινές θέσεις, ώστε να καταθέσουμε στην κυβέρνηση ένα κοινό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός υποσχέθηκε να λάβει σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας. Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανός επισήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, που του ζήτησε να αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας, φιλοδοξεί στη διάρκεια της δικής του θητείας η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει επικαιροποιημένο ρυθμιστικό σχέδιο. Όπως είπε, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις που θα αποδώσουν αποτελέσματα, αρχές και φορείς πρέπει πρώτα από όλα να καταλήξουν στο μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν για τη Θεσσαλονίκη.
Εν τω μεταξύ, εκδήλωση με θέμα «Healthy Cities, Happy Cities» («Υγιείς πόλεις, ευτυχείς πόλεις»), το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής, διοργάνωσε τη Δευτέρα το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του TEE, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Union Internationale des Architectes (UIA), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο senior design architect στο γραφείο Henning Larsen Architects Copenhagen, αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος με τη διάλεξή του, που είχε ως θέμα «Κοπεγχάγη: πόλη για παιδιά», έδειξε έμπρακτα πώς μια σειρά από παρεμβάσεις στους ελεύθερους χώρους, τις μεταφορές, την ατμόσφαιρα και τη διαχείριση απορριμμάτων μπορούν να οδηγήσουν στην ευθύνη για το περιβάλλον και τον συμπολίτη.