Σύννεφα μέσα κι έξω από τη χώρα -«Αιμορραγία» στο Χρηματιστήριο

Μαζική φυγή κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο και εκτόξευση των spreads στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επανέρχονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Μαζική φυγή κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών και εκτόξευση των spreads στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

 

Οι επενδυτές για ακόμη μία φορά έδωσαν το «μήνυμα» ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό πολιτικό ρίσκο και σπεύδουν να ρευστοποιήσουν όσες ελληνικές μετοχές έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

 

Από τη στιγμή μάλιστα που επισπεύσθηκε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τις πιθανότητες για συγκέντρωση 180 ψήφων να εμφανίζονται μικρότερες τη δεδομένη στιγμή, τα διεθνή funds προτιμούν να μην έχουν έκθεση σε… ελληνικά χρεόγραφα, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου η οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα κρατήσει.

 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο γενικος δείκτης του ΧΑ κατρακύλησε χθες στις 827,98 μονάδες με πτώση της τάξης του 7,35% -στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή από τις 16 Ιουλίου του 2013-, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 180 εκατ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η αγορά έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 20%, με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχει συρρικνωθεί σε αυτό το διάστημα κατά… 12 δισ. ευρώ περίπου! Συνολικά από το ξεκίνημα της χρονιάς η αγορά εχει χάσει περίπου 29%, ενώ οι απώλειες αγγίζουν το 40% από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (18/3), όταν δηλαδή ο γενικός δείκτης είχε κλείσει στις 1.369,56 μονάδες. Οσο για τον τραπεζικό δείκτη, αυτός επέστρεψε σε επίπεδα Μαρτίου του 1987.

 

Οι συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις ενεργοποίησαν και εντολές stop loss, δηλαδή αυτόματες πωλήσεις μετοχών όταν οι τιμές υποχωρήσουν σε συγκεκριμένα επίπεδα, ενώ παράλληλα «κατέρρευσαν» και τα λεγόμενα margin calls (δηλαδή κλήσεις για καταβολή χρημάτων στους λογαριασμούς προκειμένου να κλείσουν τα «ανοίγματα»), οδηγώντας σε ακόμη χαμηλότερα  επίπεδα τον γενικό δείκτη.

Ακόμη δηλαδή και funds τα οποία δεν είχαν εμφανίσει πρόθεση να πουλήσουν, «αναγκάστηκαν» να πουλήσουν καθώς, cos είθισται, έχουν βάλει «όριο» και στην rncoon των μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά tous, ενώ αντίοτοιχες πιέσει δημιουργήθηκαν και εκ μέρους των κερδοσκοπικών funds που «πόνταραν» στο γρήγορο κέρδος με «αέρα».

Το δεκαετές ομόλογο Στο μεταξύ, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς ξεπέρασε ακόμη και το «ψυχολογικό φράγμα» του 9%, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο -με αναφορές στα διεθνή Μέσα- τα σενάρια περί… Grexit, δηλαδή εξόδου Tns Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υψηλότερα κινήθηκαν ακόμη οι αποδόσεις τόσο του ςετούς (στο 9,5%) όσο και του 3ετούς, το οποίο υπερέβη το όριο του 10% (στο 10,3%).

Από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί oris αγορές έχουν επηρεαστεί σαφώς και οι επιχειρήσει που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μιλώντας στο συνέδριο «CEO Summit» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε πως «το οικονομικό ρίσκο της χώρας παραμένει συνδεδεμένο με το πολιτικό ρίσκο. Οσο αυτό συμβαίνει, η προσπάθεια να ορ θοποδήσουμε, να στηρίξουμε tis επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την πραγματική οικονομία θα ανακόπτεται».

Παράλληλα, ο κ. Φέσσας πρόσθεσε ncos «αντιλαμβανόμαστε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όμως η οικονομική ζωή μιας xcopas σε ύφεση μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αδιέξοδο όταν χάνονται ευκαιρίες και επικρατούν κομματικές προτεραιότητες. Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε μια νέα -έκτων πραγμάτων- κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τη συμφωνία με tous δανειστέε.

Στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία και n κοινωνία θα ξαναζήσουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που με τόσο κόπο αγωνιστήκαμε να αφήσουμε πίσω». Ο επικεφαλής του ΣΕΒ υπογράμμισε με έμφαση ότι «η συναίνεση σήμερα είναι εθνικά ωφέλι μη όσο ποτέ».

 

Πηγή: Έθνος