Συνεχίζεται η ασυδοσία των εισπρακτικών με την ανοχή της κυβέρνησης

Η καθημερινότητα του δανειολήπτη περιλαμβάνει, εκτός από το άγχος για να μην του πάρει η τράπεζα το σπίτι, και τις πολλαπλές ενοχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών, που αντί να ενημερώνουν τον οφειλέτη για τα χρέη του, επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές bulling με απρόβλεπτες συνέπειες για τον δανειολήπτη και την οικογένειά του. Πολλές φορές οι εισπρακτικές απειλούν τον δανειολήπτη, γεγονός που του προκαλεί σοβαρά ψυχοπαθολογικά προβλήματα, ενώ διαταράσσεται και η ψυχική ηρεμία της οικογενείας του. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον νόμο οι πάσης φύσεως εισπρακτικές εταιρείες έχουν δικαίωμα να ενοχλήσουν τον οφειλέτη μόνο μια φορά και να τον ενημερώσουν για το χρέος του.

Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λευτέρης Ζαγορίτης είχε πολυδιαφημίσει τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας του Καταναλωτή σύμφωνα με τον οποίο αφενός δεν θα μπορούσαν οι εισπρακτικές να ενοχλούν τους δανειολήπτες και αφετέρου θα θωρακιζόταν ο καταναλωτής έναντι των αυθαιρεσιών των τραπεζών. Τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα και φτάσαμε σήμερα ο δανειολήπτης να είναι έρμαιο στις διαθέσεις των εισπρακτικών εταιρειών και να μην προστατεύεται θεσμικά από κανέναν. Είναι κρίμα να ταλαιπωρείται με αυτόν τον τρόπο ο δανειολήπτης, τη στιγμή που με ένα νόμο η κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει οριστικό τέλος στις παρανομίες των εισπρακτικών. Αντί λοιπόν, η Βουλή να νομοθετεί υπέρ του πολίτη, νομοθετεί υπέρ των πολιτικών κομμάτων, όπως έκανε πρόσφατα με την τροπολογία ότι προβλέπεται πως η κρατική επιχορήγηση μέχρι και στο 50% που λαμβάνουν τα κόμματα είναι ακατάσχετη από απαιτήσεις τραπεζών, ακόμη και αν τα δάνεια που έχουν συνάψει δεν εξυπηρετούνται.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ η προστασία του καταναλωτή από τις εισπρακτικές μετατίθεται για το τέλος του έτος, αφήνοντάς τον για άλλο ένα χρόνο απροστάτευτο, καθώς μόλις στο τέλος του έτους θα προχωρήσει η αναθεώρηση του νόμου. Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στην έναρξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς. Βέβαια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καθυστέρηση τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως η επεξεργασία του σχετικού νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους για να αναμορφωθεί το πλαίσιο. Φυσικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παίρνει κανείς στα σοβαρά τα λόγια του συγκεκριμένου υπουργού, καθώς είναι αυτός που υποστηρίζει ότι “ Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα” τη στιγμή που δεν έχουμε δει ούτε μια επένδυση στα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φροά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το 2017 είχε πει “ότι με την αλλαγή του νόμου στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα απολύτως και ότι ενώ υπάρχουν οι νόμοι για την προστασία των δανειοληπτών, δεν υπάρχει εφαρμογή τους, αλλά ούτε εποπτεία, καθώς τις καταγγελίες που δέχεται η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, απλώς τις μεταβιβάζει στις τράπεζες ή στις εισπρακτικές εταιρείες σαν ταχυδρόμος πολυτελείας, χωρίς να παίρνει θέση για αυτά που τα καταγγέλλονται και χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις”.