Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν: Εκτός συζήτησης η οικονομική βοήθεια
Επί μιάμιση ώρα συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, τόσο μαζί με τις αντιπροσωπείες των κυβερνητικών αξιωματούχων της Ελλάδας και της Ρωσίας όσο και κατ’ ιδίαν. Ζήτημα οικονομικής βοήθειας από τη ρωσική πλευρά, όπως για παράδειγμα με αγορά ομολόγων, δεν τέθηκε στις συνομιλίες, ωστόσο εξετάστηκε εκ νέου το θέμα των εμπορικών συναλλαγών και της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
«Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.
«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, αλλά είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις εταιρείες της Ρωσίας, οι οποίες θα εργαστούν για την κατασκευή σε ελληνικό έδαφος της προέκτασης του λεγόμενου Turkish Stream. Αυτό είπε, μιλώντας νωρίτερα στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, η Ρωσία «είναι έτοιμη να επενδύσει, να δώσει εγγυήσεις στις εταιρείες», οι οποίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου.
Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι, εάν η Ελλάδα προτείνει εμπορικά ενδιαφέροντα σχέδια για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τότε «επενδύσεις αυτού του είδους θα χαιρετιστούν».
Πηγή: Έθνος