“Συμμετρικά και Ασύμμετρα” η νέα ποιητική συλλογή του Τίτου Χριστοφίδη

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά*
Πηγή: www.cultural-association.org

«Συμμετρικά και Ασύμμετρα», είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Κύπριου ιατρού και συγγραφέα, Τίτου Χριστοφίδη, πρ. Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008 – 2013) και πρ. Πρόεδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.  Ο  Γιάννης Βαρβέρης, Ελλαδίτης ποιητής της γενιάς του ’70, κριτικός, δοκιμιογράφος και μεταφραστής έγραψε στον Τίτο Χριστοφίδη: «Τα ποιήματα σας τα μαγνητίζει ένας εύρωστος στοχασμός φιλοσοφικής τάξης. Όμως όχι μόνον αυτό. Μέσα απ’ τις σκεπτόμενες εικόνες σας, αναδύεται πλούσιος λυρισμός που τον εκτρέφει γενναιόδωρα η δυναμική σας γλώσσα.»

Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι υδατογραφία και το έργο ανήκει στον συγγραφέα, φιλοτεχνημένο από τον αγαπητό του συνάδελφο Δρ. Κυριάκο Πιερίδη, Χειρουργό Οφθαλμίατρο.

*

Κριτική Προσέγγιση της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, για την νέα ποιητική συλλογή του Τίτου Χριστοφίδη, «Συμμετρικά και Ασύμμετρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχύτας σε συνεργασία με τον ΣΠΕΚ.

«Συμμετρικά και Ασύμμετρα», μια ποιητική συλλογή γεμάτη φως που διαβάζεται απνευστί, με τα μάτια της ψυχής και ευφραίνει νου και καρδία.  Στα Ομηρικά έπη, γίνεται η πρώτη αναφορά στη λέξη «οφθαλμός». Tο ‘εράν’ (το να ερωτεύεσαι) συνδέεται με το οράν (εις το εράν διά του οράν της ψυχής). Κατά τους Αρχαίους Έλληνες ο ωραίος θεός Φοίβος Απόλλων ήταν προστάτης της ανθρώπινης όρασης. Ο πανδερκής θεοποιημένος Ήλιος, ήταν η αιώνια πηγή του φωτός· έβλεπε τα πάντα και ως εκ τούτου ταυτιζόταν με τη γνώση. Οι θεοί του Ολύμπου ζούσαν μέσα στο φως και η όραση ταυτιζόταν με τη γνώση και την αλήθεια. Παράλληλα, η φαντασία των Ελλήνων θεοποίησε την αυγή στο πρόσωπο της Ιούς και το ουράνιο τόξο σ’ αυτό της Ίριδος, η οποία συνέδεε τον ουρανό με τη γη, τους Θεούς με τους ανθρώπους. Η διαύγεια του Φωτός και του Αιθέρος, καθώς και η λαμπρότητα των χρωμάτων της Ελληνικής Φύσης ήταν τα κίνητρα της Ελληνικής Ποίησης και της Φιλοσοφίας, και πηγές έμπνευσης της Κλασικής Ελληνικής Τέχνης, την οποία χαρακτηρίζει η ‘οπτική συμμετρία’· αλλά ενέπνευσαν και σύγχρονους ποιητές.

Ο «οφθαλμός» και η «όραση» κυριαρχούν στο έργο του ποιητή Τίτου Χριστοφίδη, εκλεκτού οφθαλμιάτρου, όπως ακριβώς και στην αρχαία ελληνική σκέψη! Ως ιατρός, επιστήμονας και – για μία πενταετία – Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζεται με την ειδικότητα του με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Η κοινωνικοπολιτική ευαίσθητη ματιά του είναι οφθαλμοφανής στον στίχο του. Όπως, ως ιατρός έχει την επιστημονική μέθοδό του, έτσι και ως ποιητής έχει το ταλέντο, τη μαεστρία και τον ‘ποιητικό οφθαλμό’ να εισέρχεται και να οράται μέσα στον πυρήνα των λέξεων και των συναισθημάτων και να ‘ποιεί’ ποιητικές εικόνες που ‘ταράττουν νερά’. Κάθε στίχος και μία  ιστορία, ένα ποίημα μέσα στο ίδιο το ποίημα. Έχει θέσεις και αντιθέσεις που διεκδικούν ν’ αναδείξουν πλάνες και αλήθειες, τις οποίες κάποιοι ανάμεσα μας, ζώντας σε σκοτάδια, δεν διακρίνουν.

Για να βιώσουμε τη δύναμη που κρύβουν τα ποιήματα του Τίτου Χριστοφίδη, ας στοχαστούμε για λίγο την έννοια της τύφλωσης κατά τους αρχαίους.  Ο Όμηρος (ο μη ορών), αν και τυφλός, βλέπει το δράμα του Τρωϊκού και την ομορφιά της Ελένης με τα μάτια της τέχνης. Ανάλογα και ο μάντης Τειρεσίας, που τον τύφλωσαν μεν οι Θεοί αλλά τον αποζημίωσαν με το χάρισμα της προφητείας. Στην τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη οι ήρωες που πεθαίνουν αποχαιρετούν την ήλιο και το φως της ημέρας, διότι το φως είναι το γλυκύτερο πράγμα που βλέπουν οι άνθρωποι. Ο Οιδίπους για την ενοχή του βγάζει τα μάτια του, στερώντας από τον εαυτό του το θείο δώρο της όρασης.  Ο δε θεός Ποσειδώνας, εκδικούμενος τον Οδυσσέα για την τύφλωση του υιού του Κύκλωπα Πολύφημου, μακραίνει το ταξίδι της επιστροφής του ήρωα στην Ιθάκη. Συναφώς μπορεί να λεχθεί για την αλήθεια στην ποίηση του Τίτου Χριστοφίδη ότι o οφθαλμός είναι το βασικότερο αισθητήριο της ζωής και κατ’ επέκταση της τέχνης, αφού μη βλέποντας δεν συμμετέχεις στα τεκταινόμενα, δεν μπορείς να επισκοπείς τη συμμετρία, τ’ ασύμμετρα ή την ποικιλομορφία της Ζωής.

«Συμμετρικά και Ασύμμετρα». Ας αφήσουμε το φως να διαχυθεί στο δωμάτιο ανάγνωσης και ας απολαύσουμε την κοινωνικά ευαίσθητη και στοχαστικά δυναμική ποίηση του Τίτου Χριστοφίδη που φωτίζει πλείστα όσα συμμετρικά και ασύμμετρα ενυπάρχουν στην Κύπρο, στην οικουμένη, στη Φύση  και στην ανθρώπινη φύση!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Δρ Τίτος Χριστοφίδης

Βιογραφικά Στοιχεία του Συγγραφέα

Ο Τίτος Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1η Αυγούστου 1944. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1962, Πρακτικό Τμήμα με βαθμό Άριστα. Στην αποφοίτηση κέρδισε το βραβείο Νέων Ελληνικών του Γυμνασίου και στη συνέχεια το Πρώτο Βραβείο στη μνήμη Νίκου Νικολαΐδη του Δήμου Λεμεσού. Σπούδασε ιατρική στη Μόσχα. Εργάστηκε ως Νοσοκομειακός γιατρός στον κλάδο της Γενικής Ιατρικής και Τμήμα Πρώτων Βοηθειών  μέχρι τον Φεβρουάριο 1974 όταν επελέγη για ενασχόληση με την Οφθαλμολογία. Το 1976 κέρδισε υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας. Απέκτησε το Δίπλωμα ειδικότητας στην Οφθαλμολογία από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών του Λονδίνου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 στη θέση Διευθυντή  Οφθαλμολογίας.

Διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος, (1997- 2001) της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου. Είχε ενεργό συνδικαλιστική δράση με αδιάλειπτη συμμετοχή για πολλά χρόνια στό εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης ιατρών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας και Ταμίας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης επί σειρά ετών. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πολιτιστικής Οργάνωσης ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και υπηρέτησε ως εκλεγμένος Πρόεδρος της και ακολούθως ένας εκ των συνιδρυτών  και πρώτος Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιχορηγούμενου από το ΘΟΚ Θεατρικού Σχήματος « ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ»  σαν αποτέλεσμα συγχώνευσης των Ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομίλων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» και « ΚΥΚΛΟΣ». Πολύχρονη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ως εκπρόσωπος σωματείου ΑΛΚΗ. Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας 1992-1997. Στη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γιώργου Βασιλείου διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ. Με τη δημουργία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ο Δρ. Τίτος Χριστοφίδης επελέγη παγκύπρια ως ένα από τα πρώτα τρία μέλη κοινής αποδοχής ως ενεργό μέλος του Δ.Σ. της στα πρώτα τέσσερα χρόνια. Από την 1η Αυγούστου 2003  διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδοπούλλου  Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες. Με την εκλογή στην προεδρία του κράτους του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 διορίστηκε στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω 2008 – 2013. Το 2016 συμπλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών και απέκτησε το δίπλωμα Νομικού LLB  Honors  από το Πανεπιστήμιο UWE BRISTOL.              

Στη συνέχεια, το 2018 συμπλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπoυδών και απέκτησε τον τίτλο του Μάστερ στα Νομικά LLM από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπερασπίστηκε  διατριβή με το Νομικό-Ιατρικό Θέμα «A LEGAL   APPROACH   OF PATENTING   OF  BIOPHARMACEUTICALS   &  BIOSIMILARS:  CRITICAL ANALYSIS» Για σειρά πολλών χρόνων υπήρξε τακτικός εβδομαδιαίος συνεργάτης καθημερινής .εφημερίδας «ΧΑΡΑΥΓΗ» διατηρώντας προσωπική στήλη με κείμενα γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.  Ασχολείται με την ποίηση και έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: ΠΡΟΣΜΟΝΗ, ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ, ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΡΙΑΣ. Είναι νυμφευμένος με τη Βέρα Χριστοφίδου και έχουν δύο παιδιά, την  Έμιλη  (Ειδικό Οδοντίατρο Ορθοδοντικό)  και το Γιώργο  (Δικηγόρο – Νομικό) και τέσσερα εγγόνια  τον Εμίλιο, Μιχάλη, Τωνιούλλα και Τίτο.

“Συμμετρικά και Ασύμμετρα”
Δρ Τίτος Χριστοφίδης
Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ Αρ.2
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις Αρχύτας – A’ Έκδοση
Διαστάσεις: 14Χ20,5 εκ.
ISBN: 978-618-5410-42-1
Σελ. 94, Τιμή: 14€
www.arxutas.gr
www.cultural-association.org
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05

Πηγή: www.cultural-association.org