Σχέδια τζιχαντιστών για «βρώμικες βόμβες»
Ραδιενεργά υλικά και μεγάλες ποσότητες χημικών έχουν πέσει στα χέρια των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, να υπάρχει έντονη ανησυχία του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο το ISIS να κατασκευάσει «βρώμικες» βόμβες.
Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, Ισραηλινοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς το Ισλαμικό Κράτος συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα τέτοια υλικά από τις εκτάσεις που κατακτά σε Συρία και Ιράκ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλια Μπίσοπ, «οι μαχητές της οργάνωσης δεν πήραν μόνο λεφτά από τις τράπεζες».
Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, «η οργάνωση είναι πιθανό μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων μαχητών να έχει κάποιους ειδικούς που να μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για την κατασκευή χημικών όπλων».
Επιπλέον στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι μόνο από τη Μοσούλη, οι τζιχαντιστές πήραν στα χέρια τους 40 κιλά ουρανίου που βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο της πόλης και χρησιμοποιούταν για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και ότι έχουν πάρει κι άλλα ραδιενεργά υλικά από νοσοκομεία.
Οπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλί Αλακίμ: «Τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πάρει ραδιενεργά υλικά από περιοχές που η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει πια τον έλεγχο. Αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».
Ανησυχία στο Ισραήλ
Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο μάλιστα προχώρησε σε «αναπαράσταση» μιας πιθανής επίθεσης με μια «βρώμικη» βόμβα με ραδιενεργά στοιχεία.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους «Τάιμς του Λονδίνου», έγιναν δοκιμές στην έρημο Νεγκέβ, για να διαπιστωθεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τέτοιων επιθέσεων.
Οι είκοσι «βρώμικες» βόμβες που έφτιαξαν οι ισραηλινοί και έριξαν στην έρημο Νεγκέβ περιείχαν το ραδιενεργό ισότοπο Τεκνέτιο-99m που κανονικά χρησιμοποιείται σε ιατρικά μηχανήματα. Από αυτές η μεγαλύτερη περιείχε 25 κιλά εκρηκτικών.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκαναν μετά τις δοκιμές οι άνθρωποι των υπηρεσιών του Ισραήλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από τέτοιες βόμβες οι ραδιενέργεια που εκλύεται δεν διαχέεται σε μεγάλη έκταση, αλλά επιμολύνει την περιοχή της έκρηξης για όσο καιρό είναι ενεργό το υλικό που χρησιμοποιείται. Οι μετρήσεις, για λόγους ασφαλείας, έγιναν με τη χρήση drones και ειδικών μετρητών ραδιενέργειας. Οι Ισραηλινοί επίσης εξέτασαν τι συμβαίνει όταν μια «βρώμικη» βόμβα αφήνεται σε δημόσιο χώρο.
Συγκεκριμένα άφησαν ραδιενεργό υλικό αναμεμειγμένο με νερό σε σύστημα εξαερισμού ενός διώροφου κτιρίου και βρήκαν ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού τα φίλτρα του εξαερισμού απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενέργειας.
Πηγή: Έθνος