Στον «πάγο» ο αγροτικός τομέας

Στον «πάγο» βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στη χώρα. Παραγωγοί και μεταποιητικές μονάδες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις που τους οδηγούν στα όρια της αντοχής τους.

 

Ελλειψη ρευστότητας και δυσκολίες διακίνησης αγροτικών προϊόντων δημιουργούν συνθήκες πίεσης στην αγορά. Οι παραγγελίες για νωπά προϊόντα έχουν μειωθεί σημαντικά, απειλώντας με μεγάλη οικονομική ζημία τους παραγωγούς, ενώ οι μεταποιητικές μονάδες αδυνατούν να δεχθούν πρώτες ύλες λόγω έλλειψης ρευστότητας.

 

Οι προγραμματισμένες πληρωμές των παραγωγών έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ οι περισσότερες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα έχουν μείνει με επιταγές στα χέρια.

 

Το «βραχυκύκλωμα» σε ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ξεκινά από τη συγκομιδή των προϊόντων και φθάνει μέχρι την τροφοδοσία των βιομηχανιών και τη διάθεση των προϊόντων στη λιανική αγορά.

 

Η έλλειψη ρευστότητας -σύμφωνα με φορείς συνεταιριστικών ενώσεων- έχει προκαλέσει μια σειρά επιπτώσεων που έχουν βάλει στον πάγο τον αγροτικό τομέα της χώρας. Πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ελλείψει ρευστού για εξασφάλιση αγροτικών εφοδίων και καυσίμων, εντοπίζοντας για παράδειγμα προβλήματα στο αλώνισμα των σιτηρών που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Οι παραγωγοί ξεμένουν από αγροτικά εφόδια, δεδομένου ότι οι εταιρείες λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού εκτελούν παραγγελίες μόνο με μετρητά.

 

Νωπά προϊόντα

Την ίδια ώρα, δυσκολίες έχουν ανακύψει με τα νωπά αγροτικά προϊόντα που λόγω της κατάστασης που επικρατεί μένουν αδιάθετα ή διατίθενται με μειωμένες τιμές. Οι έμποροι έχουν παγώσει τις αγορές και για οποιαδήποτε συναλλαγή δεν χορηγείται καμία πίστωση και οι όποιες αγοραπωλησίες γίνονται μόνο με μετρητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και αλυσίδες σούπερ μάρκετ επισημαίνεται ότι έχουν μειώσει σημαντικά τις παραγγελίες για νωπά προϊόντα, βάζοντας φρένο στην αγορά.

 

Παράλληλα, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι μεταποιητικές μονάδες που αδυνατούν χωρίς εγκεκριμένη χρηματοδότηση να απορροφήσουν την παραγωγή πολλών προϊόντων, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να προμηθευτούν απαραίτητες πρώτες ύλες για τη μεταποίηση, όπως είναι π.χ. η ζάχαρη, αλλά και απαραίτητα μέσα όπως είναι υλικά συσκευασίας και διάφορα αναλώσιμα.

 

Αυτή ακριβώς την εικόνα περιγράφει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. «Χωρίς εγκεκριμένη χρηματοδότηση, οι βιομηχανίες δεν θα απορροφήσουν την παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων και οι παραγωγοί απειλούνται να μείνουν χωρίς εισόδημα».

 

Προβλήματα όμως εντοπίζονται -όπως επισημαίνει ο Χρήστος Γιαννακάκης- και με τη μεταφορά των προϊόντων εντός και εκτός συνόρων, καθώς οι μεταφορείς εύλογα δεν δέχονται πιστώσεις.

 

Δύο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Οι πελάτες του εξωτερικού μειώνουν τις παραγγελίες, δεδομένου ότι λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες, υπάρχει κίνδυνος δέσμευσης των πιστώσεων, ενώ όσες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν να δέχονται παραγγελίες από το εξωτερικό, εφόσον δεν διαθέτουν ρευστότητα, δεν μπορούν να τις εκτελέσουν. Και αυτό γιατί οι μεταφορικές εταιρείες δεν δέχονται συμφωνίες χωρίς μετρητά.

 

Στον πάγο βρίσκονται ελλείψει ρευστότητας και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι λόγω των εξελίξεων αναγκαστικά ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες πληρωμές των παραγωγών, ενώ και οι παραγγελίες έχουν παγώσει.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.

 

Πηγή: Έθνος