Στον «πάγο» η πραγματική οικονομία
Όταν τα χρήματα ρίχνονται στην ανακεφαλαιοποίηση και τη διάσωση των τραπεζών, τότε η πραγματική οικονομία έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Έτσι εξηγείται η πτώση κατά 2,1% της τραπεζικής χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα. Τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρατηρήθηκε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2016.
Αντίθετα, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι αρνητικά και δυσοίωνα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε μηνιαίο επίπεδο, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε αρνητική κατά 512 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής 210 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.
Κατά 2,1% συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τραπεζικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.
Και είναι λογικό όταν μεγάλο μέρος των χρημάτων που πήρε η χώρα από τους δανειστές, με σκοπό να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, ρίχτηκαν τελικά στη διάσωση των τραπεζών. Και μπορεί οι τράπεζες να διασώθηκαν, όπως μας διαβεβαιώνουν καθημερινά πολιτικοί και ΜΜΕ, αλλά η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βυθιστεί. Και μάλιστα με τεράστιες αρνητικές συνέπειες. Γιατί όταν το τραπεζικό σύστημα δεν ενισχύει την πραγματική οικονομία, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, όταν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να δανειστεί για να ενισχύσει και να επεκτείνει την επιχείρησή του, όταν δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, τότε ούτε τα δάνειά του θα μπορέσει να εξυπηρετήσει, ούτε το προσωπικό του να πληρώσει. Κατά συνέπεια, η πτώση της τραπεζικής ενίσχυσης προς τον ιδιωτικό τομέα, θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας και αύξηση των κόκκινων δανείων, τόσο των επιχειρηματικών, όσο και των καταναλωτικών και στεγαστικών. Αλλά κανένα ενδιαφέρον δεν βλέπουμε να εκδηλώνεται μέσα στη Βουλή για τη κατάσταση που διαμορφώνεται και για τον κίνδυνο που απειλεί τη πραγματική οικονομία. Και πώς είναι δυνατόν να ενδιαφερθούν οι Έλληνες βουλευτές, όταν το μοναδικά θέμα για το οποίο αγωνιούν, είναι η διάσωση των τραπεζών.
Καλή η διάσωση των τραπεζών, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και για όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις τράπεζες, τους χιλιάδες δανειολήπτες, που προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και την ακίνητη περιουσία τους από τα νύχια των distress funds.