Στον… αέρα το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό
Στον… αέρα παραμένει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό εν μέσω των συνεχιζόμενων έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό (για τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων κ.ά.) αλλά και των ενστάσεων που διατυπώνονται στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά βασικές παραμέτρους των προτεινόμενων αλλαγών και την αποτελεσματικότητα της «μεταρρύθμισης» στο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Μπροστά σε αυτό το «θολό» τοπίο, το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε να φέρει την αντιπολίτευση προ των… ευθυνών της, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τις δύσκολες ρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει. Σε σύσκεψη που έγινε χθες στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και του οικονομικού επιτελείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.
Η συζήτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι θα ασκηθεί πίεση στο νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων, τα κυβερνητικά στελέχη θα καλέσουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει, αν… απορρίπτοντας τις κυβερνητικές θέσεις, επιθυμεί να «κοπούν» οι κύριες συντάξεις.
ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
«Η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράικχαρτ, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένουν τα επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία που ζήτησε το Eurogroup της Πέμπτης από τις ελληνικές αρχές. Και πως οι επικεφαλής των Θεσμών δεν θα έρθουν στην Αθήνα, αν δεν έχουν προηγουμένως τα σχετικά στοιχεία… «Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ζητούν άμεση – μετρήσιμη εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη (δηλαδή μειώσεις συντάξεων) αμφισβητώντας ότι θα έρθουν τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από τις… αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες, άλλοι εκφράζουν επιφύλαξη και άλλοι την πλήρη αντίθεσή τους.
Διαφωνούν, επίσης, για την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη (σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια) όπως και για την πριμοδότηση των συντάξεων των χαμηλών εισοδημάτων έως 30 έτη σε βάρος των μεσαίων και υψηλότερων. Και αυτό καθώς με τους προτεινόμενους συντελεστές, οι διαφορές στα ποσά συντάξεων μετά τα 30 έτη ασφάλισης είναι αναντίστοιχες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται.
ΣΤΟ ΚΕΝΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ακαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση της μεικτής τεχνικής επιτροπής των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κυβερνητική πλευρά ζήτησε νέα συνάντηση εντός των προσεχών ημερών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων έτσι ώστε «η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων να μην είναι υπέρμετρη».
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επαναβεβαίωσε την απόφαση να ληφθούν μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων για την πρώτη τριετία κατ’ αντιστοιχία με ό,τι θα ισχύσει για τους αγρότες (93,76 ευρώ για σύνταξη + 32,58 ευρώ για ασθένεια τον μήνα). Μικρότερα ασφάλιστρα, από εκείνα που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζήτησαν, ωστόσο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι εμπειρογνώμονες. Το Οικονομικό Επιμελητήριο κατέθεσε παραδείγματα που δείχνουν ότι αν συνυπολογιστούν, μαζί με τις εισφορές, ο φορολογικός συντελεστής επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου, «όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω των 12.000 ευρώ θα θιγούν. Θα μένει εισόδημα μόλις το 30%, δηλαδή για κάθε 10 ευρώ που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, θα πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!
Στο τραπέζι του… διαλόγου τέθηκαν ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς 20% για τη σύνταξη και η πρόβλεψη 2 – 3, ανάλογα με το εισόδημα, «κλειστών» ασφαλίστρων για την ασθένεια, έτσι ώστε το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), η παροχή κινήτρου ασφάλισης μετά τα 35 έτη ασφάλισης κ.ά.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των εσόδων και αδυναμίας συγκέντρωσης των ποσών που, κάθε μήνα, συγκεντρώνονται από τις τρέχουσες «κλειδωμένες» με βάση συγκεκριμένες κλίμακες εισφορές για να… πληρώνονται οι συντάξεις στους συνταξιούχους, υπογράμμισαν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν ακόμη τα κενά που θα δημιουργούνται στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα και μετά από έλεγχο της εφορίας διαπιστώνεται απόκρυψη εισοδημάτων και ζητήθηκε να να ορισθεί πώς θα γίνεται η μηνιαία καταβολή εισφορών, για εισόδημα προηγούμενου έτους.
Επίδομα μητρότητας και με διαδοχική ασφάλιση
Συνυπολογίζονται χρόνοι ασφάλισης στον ΟΑΕΕ από 23/1/2015 και στο ΕΤΑΑ από 8/10/2014
Επίδομα μητρότητας θα μπορούν να λαμβάνουν από το ΙΚΑ και όσες σφαλισμένες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ συμπληρώνουν τις απαιτούμενες 200 ημέρες ασφάλισης, στα δύο έτη που προηγήθηκαν της ημερομηνίας τοκετού, συνυπολογίζοντας τυχόν χρόνο ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ από 23/1/2015 και από 8/10/2014, αντίστοιχα. Τη δυνατότητα αξιοποίησης της διαδοχικής ασφάλισης για τη λήψη του επιδόματος προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τις παροχές: Οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δικαιούνται επίδομα κυοφορίας για 56 ημέρες πριν από το τοκετό και λοχείας 63 ημέρες μετά τον τοκετό, εφόσον απέχουν από την εργασία τους και έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν από την ημέρα του τοκετού με συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο σχετικό κόστος (μέχρι το ύψος των αποδοχών). Με το Ν.4097/ 2012 προβλέφτηκε η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος μητρότητας 200 ευρώ για 4 μήνες στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ, ενώ από 23/1/2015 δόθηκε δικαίωμα και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες – άμεσα ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ να λαμβάνουν επίδομα μητρότητας, ύψους 150 ευρώ τον μήνα επίσης για 4 μήνες.
Θολό τοπίο
• Ενστάσεις διατυπώνουν οι Θεσμοί σε βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος αλλά και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της μεταρρύθμισης στα δημοσιονομικά.
• Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, αποφάσισε να οργανώσει το Μέγαρο Μαξίμου.
• Νέα σύσκεψη για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά τη χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Πηγή: Ημερησία